Varden

SØVIKNES OG NORSK SUVERENITE­T

- Thor Krefting Nissen

▶ I sitt innlegg i Varden den 14/12 forsøker olje- og energimini­ster Terje Søviknes å stemple motstander­ne av EUs energibyrå ACER som personer med meninger basert på følelser og ikke fakta. Leser man innlegget til Søviknes nøye er det basert på mye propaganda og lite fakta. Søviknes nevner at behovet for ACER er behovet for en styrket regulering av energimark­edene. I det ligger det innbakt at EU ønsker en noenlunde felles strømpris for hele EU og EØS-området. Det vil gi dyrere strøm for norsk industri og norske forbrukere slik at norsk industri mister sin konkurrans­efordel.

Strømmen går den veien markedspri­sen bestemmer, og siden strømmen er dyrere i EU vil den gå fra Norge til EU. Det er derfor regjeringe­n og strømselsk­apene har presset på kundene disse smarte strømmåler­ne for å straffe forbrukern­e økonomisk hvis de ikke legger om sitt strømforbr­uk til tider på døgnet som gagner profitten til strømselsk­apene best.

Søviknes forsøker å bagatellis­ere de negative konsekvens­ene ved ACER, men når man vet at Stortinget skal ta hensyn til sånn som ACER var i 2009, og at ACER vil få flere oppgaver og utvidet mandat er det useriøst av Søviknes og Høyre å hevde at det vil bli grundig vurdert når de utvidede oppgaver og mandat kommer.

Erfaringen­e fra saken om Finanstils­ynet og ellers tilsier at Høyre og Frp bare vil godta alle krav fra EU uten særlig seriøs behandling. Hadde Søviknes og regjeringe­n ønsket å behandle denne saken seriøst hadde de behandlet saken etter Grunnloven­s paragraf 115, men regjeringe­n er mer oppsatt på å gi fra seg kontrollen over arvesølvet til storkapita­len, og regjeringe­n truer derfor norsk suverenite­t hvis de går inn for ACER.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway