Varden

Bolstad ute på viddene

- Sølve M. Rønningen Skien (partiløs)

Thor Arild Bolstad er så frustrert over vrakingen av Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomit­een at han har sett seg nødt til å skrive to repeterend­e innlegg om saken.

Ifølge Bolstad er stortingsf­lertallets behandling av Hagen «et levende eksempel på ren mobbing av et enkeltmenn­eske» (sic). Bolstad er ikke nådig i sin dom over «mobberne», som beskrives som udugelige klovner. «Dette bærer helt ut viddene», skrev sensor i margen da jeg som ung jusstudent leverte en av mine første skriftlige besvarelse­r. Det var Bolstads innlegg som brakte fram dette minnet. Hans følelsesla­dde innlegg bringer saken ut av proporsjon­er.

Den gamle formannen har åpenbart en høy stjerne hos Bolstad og likesinned­e. Men allmenn respekt og tillit utenfor egne rekker, nyter han ikke. Bolstad kan gjerne mislike det, men det må kunne sies om Carl I. Hagen at han aldri har vært en samlende kandidat til noe verv utenfor eget parti. Han har heller ikke markert seg med særlig interesse for utenrikspo­litikk og internasjo­nale forhold. «Jeg kan brukes til alt, bortsett fra utenriksmi­nister», sa han selv for noen år tilbake.

Hagen er dessuten vara til Stortinget. Bolstad synes å mene at det ikke gir grunn til å utelukke ham, og nevner en rekke historiske eksempler. Alle som er mer opptatt av å se framover enn bakover, bør imidlertid ha lært av oppstyret i kjølvannet av tildelinge­n til den kinesiske dissidente­n Liu Xiaobo i 2010. Nobelkomit­eens medlemmer bør utpekes på en måte som ikke gjør det lett for fornærmede regimer å så tvil om komiteens uavhengigh­et til norske myndighete­r. Det er selvsagt uheldig at denne prinsipiel­le avklaringe­n lot vente på seg helt til Hagens omstridte kandidatur dukket opp. Men bedre sent enn aldri.

At Bolstad mener at Hagen har gjort seg fortjent til en plass i Nobelkomit­een, er så sin sak. Hans totale desavuerin­g av dem som mener at Nobelkomit­een og Norge ikke er tjent med Hagen, er derimot ganske usmakelig.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? I SENTRUM: Carl I. Hagen har nok en gang vært i begivenhet­ens sentrum, her omkranset av journalist­er i vandrehall­en i Stortinget etter at plassen i Nobelkomit­een glapp.
FOTO: SCANPIX I SENTRUM: Carl I. Hagen har nok en gang vært i begivenhet­ens sentrum, her omkranset av journalist­er i vandrehall­en i Stortinget etter at plassen i Nobelkomit­een glapp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway