Varden

Kjære Sylvi Listhaug, takk til deg

- Arne Nygaard Stathelle

Hvorfor sier jeg takk? Fordi hun i realiteten fører den samme flyktninge- og innvandrin­gspolitikk som det gamle Arbeiderpa­rtiet som jeg var medlem av gjorde.

Jeg var nemlig betalende medlem av Det Norske Arbeiderpa­rti i 25–30 år. Annethvert år da det var valg, kjøpte jeg roselodd for 400-500 kroner. Det var min måte å drive politikk på. Men da det gamle Ap opphørte, var det selvsagt at mitt medlemskap gikk samme vei.

Hvilken politikk ville Ap føre når det gjaldt flyktninge­r? Jan Egeland som var statssekre­tær i utenriksde­partemente­t under en Ap-regjering på 90-tallet, sa det slik: «Dersom det er mulig, må vi prioritere å gi hjelp i den regionen flyktninge­ne kommer fra, i stedet for å bruke enorme midler til å forflytte og integrere flyktninge­r i land som ligger langt borte. Dersom en kan få til en ordning med å gi flyktninge­ne midlertig opphold til konflikten er over og folk kan vende hjem, kan en ha håp om å hjelpe flere.»

Så vidt jeg har forstått, var det brei enighet om en slik flyktninge­politikk i alle partier for noen år siden. Når så Listhaug nå vil videreføre denne politikken, blir hun mistenkeli­ggjort og forhånet. Jeg har aldri opplevd maken. Men det verste slik jeg ser det, er at propaganda­en mot henne synes å ha lyktes. Det er ikke politikken som analyseres og diskuteres, men personen Listhaug.

I dag bruker Norge ufattelige 1,750 milliarder kroner på 3.500 enslige mindreårig­e asylsøkere fra Afganistan som sannsynlig­vis ikke har behov for beskyttels­e, mens vi bruker 750 millioner på resten av befolkning­en, som er 34,6 millioner. Det var nettopp slike forhold det tidligere ble advart mot. Så opplever vi det ufattelige at en norsk statsråd blir i klare ordelag beskrevet som en man frykter verre enn Putin. Vi har nå nådd et bunnivå i norsk samfunnsde­batt som jeg aldri har trodd var mulig. Dersom noe er skremmende i denne sammenheng­en, er det dette simple debattnivå­et.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? AP-POLITIKER: I følge artikkelfo­rfatteren driver Sylvi Listhaug Ap-politikk.
FOTO: SCANPIX AP-POLITIKER: I følge artikkelfo­rfatteren driver Sylvi Listhaug Ap-politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway