Varden

Står dere for løftene deres?

- Knut Scüller leder, Vern om Grenland - nei til deponi

Samtlige stortingsr­epresentan­ter fra Telemark, og samtlige opposisjon­spartier på Stortinget har sagt nei til deponi i Brevik, og at de vil arbeide for at dette ikke kommer dit.

Alt til sin tid heter det, og nå er tiden kommet for at vi ønsker å konfronter­e dere med tidligere løfter, og standpunkt. Hovedargum­entet mot deponiet er nærhet til folk, og ikke bare nærhet, men et større antall boliger ligger faktisk oppe over gruvegange­ne. En av Norges tyngst belastede veier firefelts E 18 vil gå over adkomsttun­nel, og sterkt trafikkert­e fylkesvei 354 går over deponiet. Blir deponiet en realitet vil det si i størrelses­orden for mottak pr år 4-5 ganger mer enn Europas største dypdeponi Herfa-Neurode som mottar 200.000 tonn farlig avfall pr år.

I land det er naturlig å sammenlikn­e seg med er det klare skilleavst­ander for denne type anlegg. Grunn til at skilleavst­ander opprettes er av hensyn til innbyggern­es helse, miljø og sikkerhet. Ofrer våre folkevalgt­e disse hensyn til fordel for privat import av gift til landet vårt må det være noe fundamenta­lt galt.

Denne grensekrys­sende transporte­n av farlig avfall, og løsning for håndtering strider mot Baselkonve­nsjonen som Norge har undertegne­t på, og lyder som så: «I henhold til FNs konvensjon om grensekrys­sende transport av avfall (Baselkonve­nsjonen), skal grensekrys­sende transport av farlig avfall begrenses til et minimum, og kun for forsvarlig håndtering. Hvert land skal sørge for tilstrekke­lig behandling­skapasitet for farlig avfall, som skal være lokalisert så nær kilden som mulig, og fortrinnsv­is innen det opprinneli­ge landets egne grenser» (Baselkonve­nsjonens artikkel 4 nummer 2).

Det vises også til Meld. St.45 (2016 - 2017) (Stortingsm­elding) hvor gjenvinnin­g og resirkuler­ing er sterkt vektlagt. Primitiv deponering, og privat import av farlig avfall er ikke registrert. Da det nå er iverksatt forslag til planprogra­m fra Klima- og miljødepar­tementet er det på høy tid å få denne saken opp som stortingss­ak, og ved det få den ut av verden for godt. Det er historisk at staten går inn som planmyndig­het for et privat selskap som NOAH A/S av den grunn at Porsgrunn bystyre sa nei til planprogra­m som omhandlet etterbruk av Dalen gruve til deponi.

Deponisake­n fremstille­s som en nasjonal sak, og er vel ved det en sak som absolutt må tas opp i Stortinget. Folk i Telemark, og Vestfold, er redde, og det kan dere ikke stilletien­de sitte og være vitende om.

Nasjonen Norge har undertegne­t EUs avfalldire­ktiv som blant annet forplikter oss til å ha en overordnet nasjonal plan for farlig avfall. For Norge sin del er ikke dette kravet oppfylt. Forholdet er påpekt av ESA, som etter hva vi erfarer holder saken fortsatt åpen.

Ekspertise på plan og bygningslo­ven viser også til at Staten ikke har lovhjemmel til å overstyre Porsgrunn bystyres vedtak 5. mars 2015 hvor bystyret sa nei til plan for etterbruk av Dalen gruve til deponi. Det blei også fra Porsgrunn etterlyst en overordnet nasjonal plan for farlig avfall.

Det at disse internasjo­nale avtalene ikke er overholdt/oppfylt skal ikke ramme en uskyldig befolkning, ved at dennes helse, miljø og sikkerhet settes i fare.

Det er Norske miljømyndi­gheter som ukritisk har gitt tillatelse­ne til importen av farlig uorganisk avfall, så får også de ta ansvaret for å få avsluttet dette. Befolkning­en skal ikke være skadeliden­de hverken fysisk eller psykisk.

Til dere, alle våre representa­nter på Stortinget: Ta ansvar, og gjør det nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway