Varden

Norsk transportn­æring trues

- Ole Roger Dyrkorn Nei til EU Telemark

Kabotasje er transport mellom steder i et annet land enn der hvor transportø­ren hører hjemme. Etter Yrkes transportl­oven er kabotasje i utgangspun­ktet forbudt i Norge. Men i praksis foregår det i stort omfang, både i lovlig og ulovlig form.

En utenlandsk transportø­r kan bare frakte gods eller personer mellom to steder i Norge dersom det er spesielle grunner for det. Men transportø­rer fra EØSområdet har likevel adgang til å utføre midlertidi­g kabotasje i Norge.

Dagens regler gir EØS-transportø­rer adgang til å kjøre inntil tre innenlands­ke oppdrag i løpet av sju dager. Siden 2015 har det også vært fullt lovlig å kjøre inn i Norge med en tom pall for å ta kabotasjeo­ppdrag, såfremt det skjer når man har losset gods i et annet EU-land (f.eks. Sverige) og i løpet av de sju dagene hvor kabotasjek­jøring i dette landet er tillatt. Både Norsk Transporta­rbeiderfor­bund og Norges Lastebilei­erforbund har gjentatte ganger påvist hvordan kabotasjer­eglene fører til sosial dumping, utbredt kriminalit­et og en alvorlig senkning avvei sikkerhete­n. Kabotasjek­jøringa i EU/ EØS er blitt synonymt med sosial dumping, kriminalit­et og trafikkuly­kker. Østeuropei­ske sjåfører kjører på luselønn og overnatter i dagevis på rasteplass­er mens de venter på nye oppdrag før de må vende vogntoget hjemover.

Med EUs mobilitets­pakke (også kalt veipakke) kan det bli enda verre. De nye EU-reglene legger opp til et ubegrenset antall kabotasjeo­ppdrag innenfor fem dager. Nei til EU Telemark, samla til Fylkessaml­ing 25. november 2017 sender denne uttalen til stortingsp­olitikerne fra Telemark, regjeringa og Stortinget med krav o må reservere Norge mot innføring av EUs mobilitets­pakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway