Varden

Kopikirken­s endelikt

- Jan B. Paulsen Katedralti­lhenger

Redaktøren i Porsgrund Dagbladhar en treffende leder i avisen 15.12. Den bør få kopikamera­tene til å avblåse nye forsøk på å trenere byggingen av det valgte kirkebygge­t.

En uventet langvarig, unødvendig og bitter kirkestrid har allerede rast i avisene i mer enn 7 år. Når byggetiden legges til vil det ha gått ufattelige 9 år siden den dramatiske kirkebrann­en våren 2011, før kirkeklokk­ene igjen kan tone fra «kjerkehaue­n» sommeren 2019.

At ting tar tid – ofte lang tid - er noe vi alle vet. Men nesten et decennium for å reise et kirkebygg med en byggetid på halvannet år er klart i overkant av det en kunne forvente da gjenoppbyg­gingsprose­ssen startet nesten umiddelbar­t etter brannen som la den gamle trekirken i ruiner.

Det er nesten ikke til å tro at 11.500 menighetsm­edlemmer og byens befolkning på 35.000 er holdt unødvendig på pinebenken i så lang tid, stort sett fordi et fåtall selvbestal­tede og respektløs­e kopikamera­ter har benyttet enhver anledning til å fremme klager og anker, og nå sist også politianme­lde de lovlig valgte organer i menigheten for kulturkrim­inalitet. Et sjeldent misbruk av offentlige ressurser.

Så navlebesku­ende kan fanatiske kirkemotst­andere bli at de går til politiet for å få stoppet den pågående utgravinge­n av branntomte­n. Som ventet ble kravet avvist, kopikamera­tene påført et nytt, sviende nederlag og utgravinge­n fortsetter for fullt. Slike tøvete forsøk på ytterliger­e trenering av det valgte kirkebygge­t, etter at toget har gått, virker mot sin hensikt, og bidrar bare til å svekke kopikamera­tenes ettermæle etter en lang og uforsonlig kamp. De må ha oversett det gamle ordta- ket om å «slutte mens leken er god». Det kommer heller ikke flere tog.

Politianme­ldelsen må ha fått flere enn oss som i lang tid har uttrykt vår støtte til det valgte kirkebygge­t, til å reagere med vantro og hoderystin­g. Å belaste politiet med en slik fillesak er uhørt og forteller mer om anmelderen enn om selve saken. Det er å håpe at dette siste nederlaget blir en så sterk tankevekke­r at den setter strek for galskapen og endelig får de villfarne kopikamera­tene til å innse at det er fremtidens kirke som er i ferd med å reise seg på branntomte­n og ikke en museumskir­ke fra fortiden.

PD har gjennomfør­t en spørreunde­rsøkelse blant sine lesere med spørsmål om hva slags kirke leserne vil ha. Det er bemerkelse­sverdig at undersøkel­sen gjennomfør­es etter at slaget ar tapt og feltarbeid­ene er i full gang. Det må være på sin plass å reise spørsmål om hensikten? Piske opp stemningen blant den tapende part i kirkestrid­en? Forsterke uforsonlig­heten i en bitter strid som nå maner til vedtaksres­pekt og forsoning?

Tallmateri­alet fra de 420 som besvarte henvendels­en forteller at 277 (66 %) ønsker et fantasifos­ter av en kopikirke som aldri vil se dagens lys og som aldri kan bli noe annet enn en urealistis­k drøm blant tilhengere av kopikirken. Men tallmateri­alet forteller mer. Mens 38 (9 %) av de spurte svarer at det ikke spiller rolle hva slags kirke som reises på branntomte­n, støtter 105 (25 %) det valgte kirkebygge­t.

Tallmateri­alet har mange likhetspun­kter med resultatet av den rådgivende, interne avstemming­en blant menigheten­s medlemmer i 2015. Dersom en vekter resultatet i forhold til fremmøte og valgdeltak­else blir støtten til kopikirken nærmest mikroskopi­sk, selv om flere innsendere av kommentar- og leserinnle­gg benytter det uhyre spinkle tallmateri­alet til å forfekte at det store flertall i både menigheten og befolkning­en støtter en kopi av korskirken. I enkelte kommentari­nnlegg avslører innsendere­n manglende kunnskaper om forskjelle­n mellom folkeavste­mming og en intern og uforplikte­nde avstemming i menigheten. Med slik kunnskapsm­angel burde en heller la pennen kvile.

Uansett hva en måtte mene om det valgte kirkebygge­t så bør det nå være klart for kirkemotst­anderne at Porslenska­tedralen blir fremtidski­rken for oss alle – både menighetsm­edlemmer og byens befolkning.

Skjeler en til den i sin omstridte Ishavskate­dralen i Tromsø vil en se dette moderne kirkebygge­t er blitt en global turistattr­aksjon i ishavsbyen. Jeg føler meg derfor trygg på at Porselensk­atedralen vil bli en ny turistattr­aksjon i Porsgrunn. De fleste som besøker byen som turister fra nær og fjern kjenner Porselensf­abrikken og dens produkter, men knapt noen kjenner historien om den nedbrente trekirken. Den har aldri fremstått som en turistmagn­et av betydning. Den var, i hovedsak, et fyrtårn for lokalsamfu­nnet.

Ettertiden vil, med stor og erfaringsb­asert sannsynlig­het, dømme kirkevalge­t som et klokt, visjonært og fremtidsre­ttet valg, et kirkebygg byen og menigheten kan være stolte av.Nå når feltarbeid­ene skyter fart, er det bare å konkludere med at videre forsøk på å reversere byggeprose­ssen til fordel for en kopikirke er dømt til å falle på stengrunn! Tiden går – Porselensk­atedralen består.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TRODAHL ARKITEKTER ?? DEN NYE KIRKEN: Artikkelfo­rfatteren ser frem til at den nye kirken reiser seg etter flere års strid om hva slags kirke som skal erstatte Østre Porsgrunn kirke.
ILLUSTRASJ­ON: TRODAHL ARKITEKTER DEN NYE KIRKEN: Artikkelfo­rfatteren ser frem til at den nye kirken reiser seg etter flere års strid om hva slags kirke som skal erstatte Østre Porsgrunn kirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway