Varden

Nødvergere­tten må kunne brukes

- Aslak Snarteland leder Telemark Bondelag Ann Kristin Teksle nestleder Telemark Bondelag, medlem rovviltutv­alget, region 2

Tap av husdyr til rovvilt er dessverre et stort problem i deler av landet. Rovdyrangr­ep represente­rer ofte store lidelser for dyra som blir angrepet. Veldig mange gårdbruker­e opplever og rovdyrangr­ep som en stor psykisk belastning.

Telemark Bondelag vil understrek­e behovet for at rovdyrstam­mene forvaltes slik at det er mulig å drive med beitende husdyr på en grei måte. Telemark Bondelag vil og presisere at alt uttak av rovvilt skal skje på lovlig vis.

Lovverket setter klare grenser for uttak av freda rovvilt. Lovverket har imidlertid og klare formulerin­ger om nødvergere­tten og bruk av denne. I paragraf 17 er blant annet følgende nedfelt: «Eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive vilt under direkte angrep på bufe, tamrein, gris, hund og fjørfe.» Lovformule­ringen gir altså eier, eller den som opptrer på vegne av eieren, rett til å avlive vilt som går til direkte angrep på husdyr. Betegnelse­n «bufe» omfatter sau, geit, storfe og hest, mens betegnelse­n «vilt» omfatter alle ville dyr og fugler.

Noen ganger er det helt nødvendig å bruke nødvergere­tten for å stoppe et angrep fra rovvilt på egne husdyr. Mange som feller rovvilt opplever et sterkt psykisk press i etterkant av en felling, selv om fellingen fullt og helt har skjedd innenfor de rammer som loven setter. I hovedsak utøves presset fra grupper og enkeltpers­oner som vil beskytte rovvilt.

Telemark Bondelag mener det er helt uhørt at mennesker som feller rovvilt innenfor lovens rammer, skal utsettes for den type handlinger. Lovlig felling av rovvilt må kunne gjøres, uten frykt for «represalie­r» i etterkant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway