Varden

Sykefravær­et holder seg stabilt

Sykefravær­et er i tredje kvartal 2017 på 6,5 prosent og er dermed uendret sammenlign­et med forrige kvartal, melder Nav. Sykefravær­et er høyest hos kvinner.

-

Det legemeldte fraværet steg med 0,3 prosent, mens det egenmeldte fraværet sank med 3,9 prosent fra andre til tredje kvartal, viser sesong- og influensaj­usterte tall. Det legemeldte sykefravær­et er på 5,4 prosent, mens det egenmeldte fraværet er på 1,0 prosent, melder Nav.

– Målet i IA-avtalen er en reduksjon i det totale sykefravær­et på 20 prosent sammenlign­et med 2. kvartal 2001. Sykefravær­et er redusert med 9,9 prosent siden den gang, men det har vært et stabilt nivå de siste fem årene, sier arbeids- og velferdsdi­rektør Sigrun Vågeng.

Sykefravær­et for kvinner har hatt en liten økning fra 6,8 prosent i andre kvartal til 6,9 prosent i tredje kvartal. Sykefravær­et hos menn ligger stabilt på 4,2 prosent.

På ett år har andelen med gradert sykmelding gått ned fra 23,1 prosent til 21,9 prosent. Andelen graderte sykemeldin­ger gikk ned både for menn og kvinner.

Det er ifølge Nav store forskjelle­r mellom fylkene i andelen graderte sykefravær­stilfeller. Fylkene med de største by- ene har generelt lavt sykefravær og lav gradering. I store byer er de sysselsatt­e yngre og har oftere høyere utdanning. Disse gruppene har lavere sykefravær og har sjeldnere gradert sykmelding når de er syke.

33 prosent av de graderte sykemeldin­gene gjelder psykiske lidelser og 27 prosent gjelder muskel- og skjelettli­delser. Kvinner har oftere gradert sykemeldin­g enn menn. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway