Varden

– Saga slipper aldri helt taket

Kameraene ble slått av og den siste sesongen av «Broen» var ferdig innspilt. Da felte skuespille­ren Sofia Helin noen tårer.

-

– Broen er en æra i livet for meg, og for mange av oss, som vi aldri kommer til å glemme, sier hun til TT.

Frakken har vært med siden første sesong, men nå har kriminalet­terforsker Saga Noréns karakteris­tiske plagg blitt kastet av–for aller siste gang. Sesong fire skal være den siste. Men Sofia Helin tar ikke personlig farvel med rollen som folkekjær politi i Malmö likevel.

– Jeg tenker ikke slik. Akkurat som opplevelse­r, drømmer og bøker bærer vi det med oss videre som minner. Saga kommer jeg alltid til å bære med meg, sier hun.

– Har man jobbet lenge med en karakter, tar man ikke farvel. I stedet er det noe man tar med seg videre, istemmer den danske hovedrolle­innehavere­n Thure Lindhardt.

Setter spor

Fire sesonger med den særegne etterforsk­eren har satt sine spor i Sofia Helin.

– Jeg vet at det har preget meg rent fysisk. Dersom jeg tvinger meg selv til å tenke og oppføre meg på en bestemt måte i tilstrekke­lig grad, så tror jo kroppen og hjernen at det er slik jeg er, selv om jeg intellektu­elt vet at det ikke er slik, sier hun.

Fengselsdø­rer hviner i åpningssce­nen av den fjerde sesongen. Bak lås og slå sitter Saga Norén–dømt for å ha tatt livet av sin egen mor.

– Det er en fryktelig situasjon for henne. Å måtte tilpasse seg andres regler og tvinges til å være sammen med andre, farlige personer–og dessuten være politi. Det er veldig vanskelig, sier hun.

Nytt drap

Høyesteret­t forventes å komme med sin avgjørelse i saken etter at Saga Norén har anket dommen. Hun er fengslet når en ny drapsalarm går for etterforsk­eren på andre siden av sundet: Henrik Sabroe, som spilles av Thure Lindhardt, er på plass når sjefen for dansk migra- sjonsverk blir funnet brutalt drept ved Øresundbro­en. Etterforsk­ingen er i gang for København-politiet, men danske Sabroe savner hjelp fra Malmö, i form av Saga Norén.

Smertefull­t og riktig

Årene med Saga Norén har virkelig påvirket Sofia Helin på flere måter, forklarer hun.

– Det er en æra som har vært betydnings­full på så mange plan, og krevende på mange andre plan. Vakkert har det også vært. Alt, slår hun fast.

Samtidig var det som om en viss lettelse strøk over henne da innspillin­gen var ferdig.

– Det er som å gå rundt med betongkost­yme, det å spille denne karakteren.

At den fjerde sesongen blir den siste, det synes både Sofia Helin og Thure Lindhardt er på sin plass.

– Det føles smertefull­t, men likevel riktig, sier Helin avslutning­svis om serien.

Sesong fire av «Broen» skal sendes på NRK på nyåret med sendestart 1. januar. (NTB)

 ?? FOTO: NRK ?? SISTE SESONG: Sofia Helin tolker rollen som Saga Noren i Broen. Nå står fjerde sesong for tur.
FOTO: NRK SISTE SESONG: Sofia Helin tolker rollen som Saga Noren i Broen. Nå står fjerde sesong for tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway