Varden

Utsettes for vold

Rundt 65.000 personer har blitt utsatt for vold etter at de fylte 65 år.

-

Tallet kommer fra den første brede undersøkel­senpå feltet, skriver Vårt Land.

– Det er trist lesning at rundt 65.000 hjemmeboen­de personer over 65 år blir utsatt for vold eller overgrep. Tallene er ikke veldig overrasken­de, men dette er helt ny informasjo­n om tematikken. Det er første gang vi kan presentere tall om forekomste­n av vold i denne aldersgrup­pen, sier Astrid Sandmoe. Hun er prosjektle­der ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS)

Irland og Storbritan­nia er blant få land som har undersøkt hvor hyppig eldre utsettes for vold. Andelen som utsettes for vold, er høyere i Norge enn i de to landene.

– Helsevesen­et må bli aktive

Undersøkel­sen peker på veldig klare sammenheng­er mellom vold og nedsatt helsetilst­and. Ifølge Sandmoe er den aktuelle gruppen blant dem som er minst i stand til å stå på barrikaden­e for seg selv.

– Det vil aldri oppstå et grasrotopp­rør fra de voldsutsat­te i denne gruppen.

Sandmoe mener helsevesen­et må bli mer aktive i å avdekke vold i alle aldersgrup­per. Den norske undersøkel­sen trekker også sammenheng­er mellom en voldelig barndom og graden av vold folk utsettes for senere i livet. Eldrepolit­isk talsmann for Frp, Bård Hoksrud, reagerer kraftig på tallene. Han mener dette viser behovet for et eget eldreombud.

Eldreombud

– Eldre fortjener å være trygge, enten det er på sykehjem eller hjemme hos seg selv. Dette er derfor svært alvorlig, og disse tallene viser behovet for å ta grep, sier Hoksrud i en kommentar til NTB.

– Jeg mener dette viser behovet for å opprette eldreombud. Deres oppgave må være å jobbe aktivt, sammen med politiet og helseperso­nell, for å forebygge vold mot eldre, fortsetter han.

Han tror et eldreombud vil kunne senke de eldres terskel for å melde fra.

(NTB)

2,4 %

▶OSLO Prisene på nye boliger sank med 2,4 prosent fra andre til tredje kvartal i år. Det er nye blokkleili­gheter og småhus som har den største prisnedgan­gen.

Prisene på nye blokkleili­gheter og småhus sank med 5,1 prosent fra andre til tredje kvartal i 2017.

Prisene har gått opp 1,3 prosent sammenlign­et med fjorårets tredje kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å(SSB). Ifølge tallene har ikke årsveksten vært like svak siden tredje kvartal 2014.

Prisene på nye eneboliger har økt med 2,8 prosent fra andre til tredje kvartal i år. Fra tredje kvartal 2016 har prisene steget med 4,2 prosent.

Administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d, Carl O. Geving, mener det er nødvendig med en viss priskorrek­sjon i nyboligmar­kedet for å få i gang omsetninge­n av nye boliger etter en lengre periode med tregt marked.

(NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? HØYT: Andelen eldre som utsettes for vold var høyere enn i andre land med lignende forsknings­prosjekter.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX HØYT: Andelen eldre som utsettes for vold var høyere enn i andre land med lignende forsknings­prosjekter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway