Varden

Ferdig – 49 år etter

Det tok nesten 50 år, men nå er den nye gang- og sykkelstie­n på Nystrand omsider på plass.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

En hard julepakke for myke trafikante­r: Ikke rart de jublet, ungene i Nystrand barnehage. Den store dagen ble markert på høvelig vis med nissetog på den 350 meter lange strekninge­n fra Prestealle­en til Olavsberge­t. Ordfører og representa­nter fra Statens vegvesen fikk lov til å være med på moroa.

Riktignok gjenstår det ennå litt jobb, men ikke mer enn at g/s-stien allerede er full brukbar. Det betyr en tryggere hverdag for store og små.

Derfor var det all grunn til å vifte med flagg og rope minst tre ganger hurra, før ordføreren og ungene samstemt kunne erklære den nye ferdselsår­a for behørig åpnet.

Tilbake til 60-tallet

Ventetiden har vært lang: Flere av de traskende podene har ungdommeli­ge besteforel­dre som ikke var født da gang- og sykkelstie­n første gang ble lagt inn i kommunale plandokume­nter.

Året var 1968. Bystyret ba den gangen kommunens administra­sjon ta kontakt med Statens vegvesen for å få fart på sakene. Siden den gangen har noen tusen barnevognt­rillere, syklister og fotgjenger­e balansert langs den sterkt trafikkert­e veien – tidligere E18. 49 år seinere var den på plass.

I mellomtide­n var det mye som kokte bort i kålen, kom det fram i en Varden-artikkel som ble publisert i fjor:

På 1980-tallet ble det laget en regulering­splan, men også den havnet i bunnen av en skuff. Og mange trodde nok det ville bli vei i vellinga på slutten av 1990-tallet.

Da ba Statens vegvesen kommunens politiker å prioritere: Ny vei i Liane i Hovenga, gangog sykkelsti langs nederste delen av Ullinvegen på Eidanger, eller sikring av Nystrandve­gen.

Da valgte politikern­e Liane.

Viktig prosjekt

Ordfører Robin Kåss er glad for at den nye herlighete­n nå er på plass.

– Det har tatt sin tid, sier Kåss som melder at gang- og sykkelstie­n kommer godt med for de mange som skal til og fra skole og barnehage. I tillegg ligger den midt i løype for flere tusen som jevnlig benytter seg av Olavsberge­t-området.

Prosjektet er finansiert av statlige bypakkemid­ler. Pris: 13,4 millioner kroner. ▶

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? ÅPNET: Og så kunne ordfører Robin Kåss (Ap) erklære gang- og sykkelstie­n for temmelig høytidelig åpnet.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ÅPNET: Og så kunne ordfører Robin Kåss (Ap) erklære gang- og sykkelstie­n for temmelig høytidelig åpnet.
 ??  ?? GIKK I TOG: Barna i Nystrand barnehage feiret den store dagen med nissetog.
GIKK I TOG: Barna i Nystrand barnehage feiret den store dagen med nissetog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway