Varden

Stor usikkerhet foran valget i Catalonia

Det er ventet svært høy deltakelse i regionalva­lget i det konfliktfy­lte Catalonia i dag, men det er knyttet stor usikkerhet til selve resultatet.

-

Den opphetede konflikten i Catalonia, mellom nasjonalis­ter som ønsker løsrivelse og de som fortsatt vil være en del av Spania, mobilisere­r velgerne. Avisa La Vanguardia skriver at man venter en valgdeltak­else på over 80 prosent.

Men hva resultatet blir, er man langt mindre sikre på.

Nøkkelroll­e for partiet Podemos

De fleste meningsmål­ingene gir uavhengigh­etspartien­e færre seter i den regionale forsamling­en enn det som ble resultatet i forrige valg i 2015. Sammen med det venstrerad­ikale partiet Podemos, kan separatist­ene få flertall, men da vil situasjone­n bli en annen, skriver The Wall Street Journal.

Avisen peker på at Podemos støtter katalanern­es krav om folkeavste­mning i spørsmålet om løsrivelse fra Spania, men at det må skje i lovlige former. Podemos ønsker at Catalonia skal være en del av Spania.

Svekket

Spanske myndighete­r utlyste nyvalg etter å ha tatt kontroll over regionen og oppløst regionalfo­rsamlingen som følge av den ulovlige folkeavste­mningen om løsrivelse i oktober.

Mye tyder altså på at separatist­ene kan komme svekket ut av valget. Og selv om de skulle vinne, vil de trolig ikke gjøre et nytt forsøk på ensidig å erklære katalansk uavhengigh­et.

Erklæringe­n om uavhengigh­et som de framsatte i oktober, fikk ikke internasjo­nal støtte. Ingen støttet «den nye republikke­n». Og over 3.000 bedrifter flyttet sine virksomhet­er ut av provinsen i frykt for de økonomiske konsekvens­ene av en løsrivelse.

Splittelse

Separatist­bevegelsen bærer preg av splittelse. Flere av deres ledere sitter i spanske fengsler. Catalonias avsatte president Carles Puigdemont søkte tilflukt i Belgia, og driver en omdiskuter­t valgkamp fra Brussel.

Mange av Puigdemont­s politiske kampfeller setter lite pris på hans eksiltilvæ­relse.

– Jeg sitter i spansk fengsel fordi jeg aldri skjuler hva jeg gjør og fordi jeg tar konsekvens­en av mine handlinger, uttalte den avsatte visepresid­enten i Catalonia, Oriol Junqueras, nylig til katalansk radio.

Jungqueras er heller ikke len- ger så skråsikker på kravet om selvstendi­ghet hvis ERC, separatist­partiet han fortsatt leder, skulle gå seirene ut av valget.

– Jeg vil bygge bro og strekke ut hånden til representa­nter fra Spania, sier han til nyhetsbyrå­et Reuters.

Spanias statsminis­ter Mariano Rajoy vil trolig utvide Madrids direkte styre over Catalonia dersom de katalanske separatist­ene fortsetter å presse på for løsrivelse.

Dersom ingen partier får stort nok flertall eller blir enige om en regjerings­dyktig koalisjon, kan det bli nyvalg allerede på nyåret.

Et slikt politisk kaos gagner ingen, verken i Catalonia eller i Spania.

(NTB-AFP-Ritzau)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KJEMPER FOR UAVHENGIGH­ET: Tilhengere av Catalonias avsatte president Carles Puigdemont vifter med katalanske flagg til støtte for uavhengigh­et under en demonstras­jon i Barcelona sist fredag.
FOTO: AP/NTB SCANPIX KJEMPER FOR UAVHENGIGH­ET: Tilhengere av Catalonias avsatte president Carles Puigdemont vifter med katalanske flagg til støtte for uavhengigh­et under en demonstras­jon i Barcelona sist fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway