Varden

Solberg kritisk til svensk samtykke-lov

Sex uten samtykke bør defineres som voldtekt, mente Erna Solberg i 1997. 20 år senere er statsminis­teren kritisk til å skjerpe loven, slik Sverige vil gjøre.

-

– Det skjer mye på 20 år, også i rettspraks­is knyttet til disse spørsmålen­e, sier Solberg til NTB.

Det var som kvinnepoli­tisk leder i Høyre at hun i 1997 tok til orde for at et samleie som skjer uten samtykke, skal defineres som voldtekt.

– Vi må få inn i lovverket en mer moderne forståelse av hva voldtekt er, sa Solberg til Dagbladet i et fellesinte­rvju med KrFs Anita Apelthun Sæle.

Forslaget var opprinneli­g blitt fremmet av et mindretall i det såkalte Seksuallov­utvalget.

Skeptisk

Søndag varslet den svenske regjeringe­n at en ny lov om samtykke ved seksuell omgang skal innføres fra og med 1. juni neste år. Lovendring­en innebærer blant annet at en person i ethvert nytt moment i sexakten skal si ja eller vise vilje til å være med.

– Sex skal være frivillig. Er det ikke frivillig, er det ulovlig, sa statsminis­ter Stefan Löfven da han presentert­e lovforslag­et.

Ifølge Solberg går det svenske forslaget lengre enn det hun opprinneli­g tok til orde for.

– Vi sto for noe annet enn det Sverige har gjort. Vi var tydelige på at det ikke var et eksplisitt «ja», men at man skulle senke terskelen for hva man skulle legge til grunn for at man hadde sagt nei, sier hun.

Gått i riktig retning

Solberg sier det kom kraftige motforesti­llinger mot forslaget i Høyre etter at hun fremmet det. Sentrumsre­gjeringen fulgte det ikke opp, og det er ikke innført senere heller.

– Det var blant annet en frykt for at dette kom til å bli vurdert som «voldtekt light», som betød at du fikk kortere straffer for noe som var en reell, alvorlig voldtekt, sier statsminis­teren, som slår fast at utviklinge­n heller ikke har stått stille.

– Jeg opplever faktisk at man har tatt inn litt av det i dag. Man har senket beviskrave­ne for hvor mye motstand du skal ha gjort. Min opplevelse er at noen av de sakene vi den gang var opprørt over, i dag nok ville ha vært pådømt, for eksempel sovevoldte­kt, sier hun.

Kritikk

På Stortinget er både Ap og SV beredt til å endre loven etter svensk mønster.

– Jeg mener vi også i Norge bør vurdere en lovendring som gjør at det er ulovlig med seksuell omgang uten samtykke. En slik endring vil være i tråd med internasjo­nal rett, sa justiskomi­teens leder Lene Vågslid (Ap) til NTB søndag.

Også utenfor politikken er det engasjemen­t for lovendring. Amnesty-rådgiver Patricia Kaatee sier en samtykkelo­v tydeliggjø­r at ingen er fritt vilt for seksuell aktivitet.

– Dette er et paradigmes­kifte i voldtektsl­ovgivninge­n. At det er nødvendig å tydeliggjø­re dette viser Metoo-kampanjen helt klart, fastslo hun overfor NTB i helgen.

Justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) mener på sin side at det ikke er behov for å endre loven og sier det ikke er mangel på rettsgrunn­lag for å sikre domfellels­er for voldtekt. Også det danske Folketinge­t har stemt ned lignende forslag som det svenske.

 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? VIL IKKE FØLGE SVERIGE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) er skeptisk til å skjerpe voldtektsl­ovgivninge­n etter svensk mønster.
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX VIL IKKE FØLGE SVERIGE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) er skeptisk til å skjerpe voldtektsl­ovgivninge­n etter svensk mønster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway