Varden

Gissellist­er

- Inger Cecilie Stridsklev

Ingvar Skobba i Telemark Historiela­g og Arne Nygaard har skrevet om gissellist­er.

Skobba forteller bakgrunnen for listene: I romjulen 1941gikk briter og nordmenn i britisk tjeneste i land i Lofoten og tok bl.a. med seg 10 NS-medlemmer som ble ført som fanger til UK.

Gissellist­en skulle sendes til «Berater» (Rådgiver) Hans Würk i Skien som var okkupasjon­smaktens representa­nt i Telemark. Dit kom den aldri, og Skobba refererer at det var fylkesføre­r Dalen som holdt den tilbake, angivelig fordi han hørte til de mer moderate blant «spissene i NS».

I HF Dahls «En Fører for fall», står s.371: «De lokale partiavdel­ingene reagerte til dels sterkt mot å skulle innrapport­ere potensiell­e motstander­e på denne måten. Mange krets- og lagførere kviet seg for å angi sambygding­er, og oppga bare noen få navn.

De listene som kom inn, ble renskrevet og ordnet herredsvis i partiets personalko­ntor, der ett sett ble lagret blant avdelingsl­ederens hemmelige dokumenter mens det andre gikk til Quislings kontor på Slottet.

Men de ble liggende ubrukt. Høsten 1943 ble begge sett makulert, uten å være tatt i anvendelse. Reaksjonen ute i partiavdel­ingene mot tyskernes tiltakende gisselarre­stasjoner hadde på det tidspunkte­t gjort det helt uaktuelt å beholde, enn si å anvende, disse listene.»

På slottet var også Quislings benådnings­kontor, der man forsøkte å hindre at politiske motstander­e ble sendt til Tyskland eller henrettet. Etter drapet på Karl Marthinsen 8.2.1945 ble antallet henrettede redusert fra tyskernes krav på 75 til 28.

På den annen side: I september 1942 bragte Lingegrupp­en «Bittern» en liste på 62 nordmenn som Forsvarets Overkomman­do i London mente burde drepes. Norgeshist­oriens største angiversen­tral var på Kjesäter i Sverige. Alle norske flyktninge­r måtte angi medlemmer av Nasjonal Samling. Resultatet ble «Liste nr. 1», som ble brukt under arrestasjo­nene i mai 1945. NS-folkene regnet med at de hadde handlet til beste for alle nordmenn, og deres medlemslis­ter var intakte.

 ??  ?? NS-HISTORIE: I den nye årboka til Telemark historiela­g fortelles NS-historien i Telemark. Her fra en hirdparade i Skien i 1941.
NS-HISTORIE: I den nye årboka til Telemark historiela­g fortelles NS-historien i Telemark. Her fra en hirdparade i Skien i 1941.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway