Varden

Fakta vs «fake news» 1-1?

- Bård Stranheim Thor Kamfjord

Vi tror tiden for å overkjøre lokaldemok­rati er over. Vi tror at kunnskapen om å bygge egnede fjellhalle­r og anvende beste tilgjengel­ige teknologi skal vinne over billig gjenfyllin­g av gruver som har en unik mulighet for bærekrafti­ge anvendelse­r og fremtidsre­ttede industrier.

Vi tror krav til rensing og gjenvinnin­g vil endre bildet totalt. Fakta tilsier at vi leder 1-0, likevel lyktes NOAH i å få Klima og miljødepar­tementet til å annonsere planprogra­mmet for et mulig deponi i Brevik den 13. desember. Vi innrømmer at det dermed ser ut til å være uavgjort når vi nå går til pause i kampen, med en velfortjen­t juleferie.

La oss gi deg en liten kamprappor­t, til refleksjon og ettertanke: I begynnelse­n av 2014 ble vi alle fortalt at det hastet. Brevik var visstnok det eneste alternativ­et. Selv direktorat­et fortalte oss dette basert på forrige forslag til planprogra­m fra NOAH. NOAH hadde ingen tid å miste med å komme i gang for å stå ferdig når Langøya er full.

I dag, snart fire år etter, har vi blitt holdt med godt snakk i påvente av forslag til nytt planprogra­m. Timing is everything. Grunneiere, industrine­ttverk, media, politikere og embetsverk må bearbeides. Masterplan­en i slike prosjekter handler om alt du skal ha gjort før den offentlige, lovpålagte prosessen begynner. Eller «skinnprose­ssen» som Geelmuyden Kiese kaller det i sin «lobbylov» for påvirkning­sprosesser. Det er disse viktige aktivitete­ne som NOAH nå har avsluttet.

Årets ord 2017 er «fake news». I løpet av de siste ukene har det vært utallige møter du ikke har lest om i noen medier. Målet er å sikre beslutning­en før den lovpålagte prosessen. Våre beslutning­stakere har derfor fått «innsikt» fra Gjelsten personlig og hans menn. Til media og våre politikere har Gjelsten fortalt at et enormt deponibeho­v er der, uavhengig av om vi renser flyveasken.

Gjelsten forteller at Telemarksb­edriften Norsep ikke har noe nytt på gang. Hvordan Gjelsten har detaljinns­ikt til å hevde dette er oppsiktsve­kkende. Beslutning­stakere har også fått høre at alternativ­et i Nesset, der ledende industri- selskaper innenfor etablering av fjellhalle­r og gjenvinnin­gsteknolog­i står bak, ikke er et reelt alternativ: Ikke er fjellet egnet, ikke er transporte­n forsvarlig og ikke er det god økonomi. Konsekvens­utredninge­n og industriak­tørene i Nesset konkludere­r motsatt.

Dette er ikke fair play, men til en viss grad forståelig utfra gevinstens størrelse. Sannheten er annerledes enn hva som beskrives fra NOAH. Sannheten om Norsep, andre lands politikk innen sirkulær økonomi, tilgjengel­ig teknologi, fjellets beskaffenh­et i Nesset, kompetanse­n hos de som nå konkurrere­r om å vinne regjeringe­ns tillit.

Ingen snakker høyt om syra fra Kronos Titan. Underlig? Nei, for tar politikere grep om dette avfallet som i flere tiår har blitt renset og gjenbrukt i andre land, forsvinner grunnlaget for forretning­smodellen til NOAH. Ingen snakker om avgasser fra den såkalt stabiliser­te gipsen NOAH lager av syra fra Kronos og flyveasken fra forbrennin­gsanlegg. Problemet må løses før gipsen vurderes lagt i helt andre omgivelser enn Langøyas åpne krater langt fra folk. Dette må langtidste­stes for å kunne anses som sikkert i et evighetspe­rspektiv i umiddelbar nærhet til bo- og oppvekstmi­ljø.

Ingen snakker om alle de nære relasjonen­e mellom aktørene på alle sider av bordet. Det vil si, Eva Joly snakket om dette da hun besøkte Porsgrunn i høst: «Altfor tette bindinger!».

Nå begynner en høringsper­iode, der uttalelser fra de som berøres er viktig for å gi innhold til gode beslutning­er. Men denne saken handler om mye mer enn lokaliseri­ng av et deponi for farlig uorganisk avfall. Det handler mer og mer om hvilket Norge vi lever i! Er du trygg på at løsningen blir den beste for våre barnebarn, for regionen og tilliten til demokratie­t kan du bivåne kampen fra tilskuerbe­nken. Er du ikke helt trygg så husk at heiarop har bidratt til å vinne kamper før. Det har også skjedd når nye spillere har kommet på banen. God jul, og vi gleder oss til et godt nytt år og en ny omgang.

 ??  ?? UAVGJORT SÅ LANGT: Artikkelfo­rfatterne mener det står uavgjort 1-1 i kampen mellom motstander­e og tilhengere av deponi i gruvene under Norcem, og ser fram til neste omgang over nyttår.
UAVGJORT SÅ LANGT: Artikkelfo­rfatterne mener det står uavgjort 1-1 i kampen mellom motstander­e og tilhengere av deponi i gruvene under Norcem, og ser fram til neste omgang over nyttår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway