Varden

Moderne flerb ruk fra Opel

Opel har i flere år laget fine modeller i segmenter som sliter, og har manglet biler i den svært populære crossovers­jangeren. Crossland X gjør noe med det, uten at det akkurat tar av.

-

I mange år laget Opel modellen Meriva. Det var en liten flerbruksb­il som utnyttet de beskjedne ytre målene maksimalt. Den begynte som en liten boks, men fikk etter hvert en noe mer dynamisk design, med blant annet en karakteris­tisk strek langs siden.

I dag er ikke flerbruksb­ilen særlig hipp. Den er bilverdene­ns svar på WAP, og har nærmest blitt utryddet av SUV-er og crossover-biler.

Robust

Dette vet selvsagt Opel, og Meriva er historie, mens dens arvtaker har fått det mer catchy navnet Crossland X. Her har Opel tatt i bruk noen av dagens virkemidle­r, som plast rundt hjulbuene og forskjelli­g farge på taket og resten av bilen.

Det er et snev av SUV her, selv om de ikke har falt for fristelsen til å gi bilen kufanger eller reservedek­k på bakdøren. Bakkeklari­ngen er ikke stort høyere enn på en helt vanlig bil, men bilen gir et visuelt inntrykk av at den er mer robust enn en Opel Corsa. Og kanskje viktigst av alt for moderne kjøpere: Man sitter ganske høyt. At man kan sette seg mer eller mindre rett inn, er hard valuta i moderne biler.

Men modellen har ikke glemt sin familie, for jommen dukker ikke den karakteris­tiske streken opp på siden av Crossland X også.

Så selv om Opel har valgt vekk flerbruksb­ilen, prøver de ikke å skjule sine spor.

Ny eier

Der Mokka X, som til nå har vært den eneste Opel-modellen av crossover-format, er bygd på en General Motors lest, er Crossland X laget på en plattform som også den neste Peugeot 2008 skal bruke. Med andre ord en plattform fra deres nye eiere, etter at PSA kjøpte Opel fra General Motors tidligere i år. Men det er nok ikke slik at denne bilen er hamret sammen i hui og hast for å vise det nye eierskapet. Samarbeide­t strekker seg lenger tilbake i tid, og har også resultert i den noen større Grandland X.

Bilen følger dagens trend med Opel, hvilket innebærer et omfattende utstyrsniv­å. Interiøret i nyere Opel-modeller er også ryddige saker. Selve instrument­panelet er ikke av de mest moderne, med klokker og litt digital info i midten, men ellers er det meste samlet i den midtstilte skjermen. Her er det menyknappe­r, men valgene utover hovedmenye­ne må man peke seg fram til på berøringss­kjermen.

Under panseret er det en bensinmoto­r med tre sylindre på 110 hestekreft­er, det er den eneste motoren bilen leveres med. I testbilen er den koblet til en automatgir­kasse. Den har et ganske tynt dreiemomen­t som gjør at man fort tråkker skikkelig til inn i rundkjørin­ger og ut av kryss. Dette gir et bensin-

 ??  ?? HØYT: Seteposisj­onen i Crossland X er høy, og setene er gode. Opel har lasset på med utstyr, i tillegg har testbilen blant annet head-up display til 3500 kroner og en pakke til 7000 kroner som inkluderer ryggekamer­a, parkerings­assistent og...
HØYT: Seteposisj­onen i Crossland X er høy, og setene er gode. Opel har lasset på med utstyr, i tillegg har testbilen blant annet head-up display til 3500 kroner og en pakke til 7000 kroner som inkluderer ryggekamer­a, parkerings­assistent og...
 ??  ?? NYE EIERE: PSA, som lager Citroën og Peugeot, har kjøpt Opel. Slik det ser ut nå vil de franske merkene komme med de litt sprø designvari­antene, mens Opel sine biler, basert på samme plattform, blir streite.
NYE EIERE: PSA, som lager Citroën og Peugeot, har kjøpt Opel. Slik det ser ut nå vil de franske merkene komme med de litt sprø designvari­antene, mens Opel sine biler, basert på samme plattform, blir streite.
 ??  ?? DETALJER: Opel har piffet opp det ytre med kromaktige lister og en annen farge på taket. Dette er tilgjengel­ig hvis man velger det høyeste utstyrsniv­ået, noe visstnok de fleste norske kundene gjør.
DETALJER: Opel har piffet opp det ytre med kromaktige lister og en annen farge på taket. Dette er tilgjengel­ig hvis man velger det høyeste utstyrsniv­ået, noe visstnok de fleste norske kundene gjør.
 ??  ?? SMAL OG HØY: Opel Crossland X har kroppsform­en til den pensjonert­e mini-flerbruksb­ilen Meriva.
SMAL OG HØY: Opel Crossland X har kroppsform­en til den pensjonert­e mini-flerbruksb­ilen Meriva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway