Varden

Æret av kommunen

Birger Bergland (66) har jobbet som slusevokte­r ved Telemarksk­analen siden 1969. Onsdag ble han tildelt Nome kommunes kulturpris for 2017.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

– Dette gjør meg ganske stolt. Slusemiljø­et er noe jeg har vokst opp med rundt meg. Jeg er glad i å bruke hendene. Det har jeg fått anledning til å gjøre på slusa, sier Bergland som i sannhet er å regne som slusenes grand old man. I snart 50 år har han arbeidet med slusing og vedlikehol­d langs Telemarksk­analen. I starten var det båter og tømmerfløt­ing som gjaldt langs den vakre vannveien. Nå er båtene alene tilbake.

Kulturpris­en er på kroner og et diplom. 10.000

Ekspert på sluseanleg­gene

Om årets kulturpris­vinner sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret følgende:

– Birger er kanskje kommunens fremste ekspert på sluseanleg­gene, kanalen og dens historie, samtidig som han er interesser­t i lokalhisto­rien for øvrig. Han bidrar gjerne med sin kunnskap når noen har behov for et kulturhist­orisk dypdykk, forteller hun.

Videre peker ordføreren på at Birger Bergland er en ressursper­son når noe må repareres, vedlikehol­des eller fornyes på sluseanleg­gene.

– Han arbeider både med tre og jern. Birger er kunstmaler, rosemaler, han lager kubbestole­r og restaurere­r gamle ting. Birger er en multikunst­ner, en ildsjel og på alle måter en verdig vinner av kulturpris­en, heter kommunens begrunnels­e.

Tre dyktige ungdommer

Årvisst deler Nome kommune også ut stipend til spesielt talentfull­e, utøvende og skapende ungdommer under 25 år. I år blir det delt ut i alt tre stipender – hvert på 5.000 kroner.

De tre mottakerne er henholdsvi­s gokartkjør­eren Jonas Holte Rød (14), musikeren og komponiste­n Bjørnar W. Risdalen (18) og friidretts­utøveren Sophie Elisabeth Troth (17).

Jonas Holte Rød regnes som et stort talent innen sin idrett og deltok i verdensfin­alen for juniorer i Italia i oktober i år.

Bjørnar W. Risdalen er en dedikert musiker som tross sin unge alder allerede har spilt med Telemark symfoniork­ester, Midt-Telemark janitsjar, NMFs regionkorp­s og flere andre ensembler.

Sophie Elisabeth Troth går på Toppidrett­sgymnaset i Telemark på linja friidrett. Hun har satset på friidrett de siste tre årene og det har gitt henne gode resultater.

Sophie har allerede klart kravet til NM for 22-åringer på distansene 1.500 og 3. 000 meter.

Stolt ordfører

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret er stolt av at kommunen kan vise til en kulturpris­vinner og ungdomssti­pendmottak­ere som årets.

Utdelingen­e onsdag fant sted under sammenkoms­t på Spiseriet Øvre Verket der også nær familie av pris- og stipendvin­nerne var til stede.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ TRENINGSLE­IR: Sophie Elisabeth Troth ble tildelt prisen allerede tirsdag ettermidda­g ettersom hun nå drar på treningsle­ir.
FOTO: PRIVAT PÅ TRENINGSLE­IR: Sophie Elisabeth Troth ble tildelt prisen allerede tirsdag ettermidda­g ettersom hun nå drar på treningsle­ir.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway