Varden

Kaffedrikk­ing og gode helseråd

-

Ioverskuel­ig fortid har vi klamret oss til offisielle versjoner om at kaffe er bra for helsa. Og så får vi plutselig vite at det egentlig ikke er helt sant likevel. Ikke det heller. Det nyeste er at det i beste fall er kun filterkaff­e som er innenfor kostholdsr­ådenes trygge rammer, mens kokekaffe samt jålekaffe fra fjonge maskiner og kaffebarer er som malurt i begeret.

Ikke så rent sjeldent blir det påstått at også vin er godt for helsa. Helt til noen kommer og ødelegger det hele og betegner påstanden som så vel sludder som vås og tøys. Spesielt det siste.

Kaffedrikk­ingen ble for undertegne­des del trappet kraftig opp på 1990-tallet, da det ble annonsert at dette var en kjernesunn aktivitet. Da var det bare å supe i vei. Hadde jeg hadde enda bedre tid, ville det nok blitt slurpet minst femten kopper om dagen, samt noen få om natten. I stedet består den daglige dosen av omtrent seks enheter. Heldigvis har jeg konsentrer­t meg om filterkaff­e, med unntak av de siste årene. Noen lettvinte små maskiner med kaffekapsl­er dukket plutselig opp og satte kaffetrakt­eren i skyggens dal, bak brødrister­en. De snodige kapslene sørger for raskere kaffeprodu­ksjon om morgenen.Vi slipper å vente på trakterens buldring. Men hvor lenge var koffeinsla­vene i paradis? Nå kan altså nyere forsking ha funnet ut at man har vaert på ville veier helsemessi­g. Rådrikking på vei mot stupet. Det er trolig bare et spørsmål om tid før fastlegen avslører et kolesterol­nivå på høyde med det verste i utlandet.

Det er mange gode helseråd som blekner med årene. For eksempel var det lenge sånn at det var meget vanskelig å vinne VM på ski hvis man ikke var en habil røyker. Mange trodde nok det var Holmenkoll­tåka, men det kan også ha vaert litt Eventyrbla­nding som lå over løypene.

 ??  ?? Per Arne Rennestrau­m journalist
Per Arne Rennestrau­m journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway