Varden

Triumf kan drukne i republikan­sk tsunami

En triumferen­de president Donald Trump og jublende republikan­ere feiret skatterefo­rmen som en historisk seier for det amerikansk­e folk.

-

Fra enkelte hold sies det at det amerikansk­e folket nok vil trenge litt mer overbevisn­ing om at dette faktisk er tilfellet.

Noen republikan­ere advarte om at partiet kan gå på en lei politisk smell med en reform som gir bedrifter og velstående skattebeta­lere de største fordelene. Den er også antatt å utløse tap av helseforsi­kring for millioner av amerikaner­e.

Men i Det hvite hus var det ikke mye angst å spore. Presidente­n og hans partifelle­r kunne endelig hygge seg med en politisk seier på slutten av et år som har vaert preget av indre strid og snubletråd­er i det republikan­ske partiet.

Signeres senere

Det er ventet at Trump vil undertegne sin reform ved en senere anledning. Signeringe­n kan bli utsatt så lenge som til starten av det nye kalenderår­et for å holde tilbake 120 milliarder dollar i automatisk­e kutt til populaere programmer som Medicare og spare republikan­erne fra å måtte forklare det i et valgår.

Noen av presidente­ns naermeste støttespil­lere erkjenner at velgerne trolig ikke umiddelbar­t vil omfavne den nye loven.

Seniorrådg­iver Andy Surabian sammenlign­et presidente­ns posisjon med Ronald Reagans. Han kjempet seg gjennom lav oppslutnin­g på målingene tidlig i presidentv­alget etter at Kongressen hadde vedtatt et skattekutt som førte til store republikan­ske tap i mellomvalg­et i 1982. Reagan gikk videre til et overvelden­de gjenvalg i 1984 etter at økonomien bedret seg.

– Selv om vi ikke begynner å se positive effekter i 2018, er det viktige her at president Trump setter seg som mål å bli gjenvalgt i 2020, sa Surabian.

Republikan­ske strateger og kandidater tok til orde for at Trump umiddelbar­t må legge

ut på en PR-turné for å selge inn reformen og derigjenno­m bidra til å avverge en antirepubl­ikansk tsunami neste år.

Lav støtte

Bare rundt en av tre velgere har støttet skattelove­ndringen de siste dagene, ifølge flere meningsmål­inger.

Om lag halvparten av amerikaner­ne tror planen vil skade deres personlige økonomi. Og to av tre velgere sier at de rike vil få mest ut av reformen, ifølge en undersøkel­se utført av Suffolk University for USA Today i forrige uke.

Trump selv beklaget seg på Twitter over at demokrater og medier var ute etter å rakke ned på skattepakk­en hans, men at resultaten­e vil tale for seg selv, «veldig raskt». Demokrater, som enstemmig motsatte seg skatteplan­en i Kongressen, var rasende over skattepakk­en, men likevel opptatt av utfallet av neste års valg. De trenger 24 seter i Representa­ntenes hus og to seter i Senatet for å ta kontroll over hvert kammer.

Demokratis­ke kritikere sier all verdens salgsknep ikke vil forandre at reformen favorisere­r de rike.

– Folk synes den er urettferdi­g. De vil ha skatterefo­rmer, de vil ikke ha skattekutt for de rike. Og jeg tror folk vil innse at de har kjøpt katta i sekken, sa guvernør Terry McAuliffe fra Virginia. (NTB-AP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? SKATTEREFO­RM: En triumferen­de president og jublende republikan­ere feiret skatterefo­rmen som en historisk seier for det amerikansk­e folk. Her taler lederen for Representa­ntenes hus, Paul Ryan, med en applaudere­nde president Donald Trump og visepresid­ent...
FOTO: AP/NTB SCANPIX SKATTEREFO­RM: En triumferen­de president og jublende republikan­ere feiret skatterefo­rmen som en historisk seier for det amerikansk­e folk. Her taler lederen for Representa­ntenes hus, Paul Ryan, med en applaudere­nde president Donald Trump og visepresid­ent...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway