Varden

Jensen: Risikofylt å investerer­e i bitcoin

Finansmini­ster Siv Jensen mener at folk som setter pengene sine i bitcoin og andre kryptovalu­taer, løper stor risiko. Samtidig ser hun muligheter i teknologie­n.

-

I et skriftlig svar til Stortinget, på spørsmål fra stortingsr­epresentan­t Torstein Tvedt Solberg (Ap), skriver Jensen (Frp) at hun ser flere utfordring­er ved framvekste­n av bitcoin og andre kryptovalu­taer.

– De store verdisving­ningene gjør det risikofylt å plassere midler i private digitale valutaer. Risikoen er saerlig stor for investorer med små finansiell­e buffere, skriver Jensen.

Ser behov for samarbeid

De siste ukene har prisen på bitcoin skutt i vaeret, og mange har advart om at det hele kan vaere en diger boble. Finansmini­steren peker på at handel og investerin­g med valutaene er lite regulert.

– Jeg mener det er viktig at myndighete­r på tvers av land samarbeide­r om håndtering­en av slike valutaer. Flere sentralban­ker og tilsynsmyn­digheter har påpekt risikoen knyttet til kjøp av bitcoin, skriver hun.

Finansmini­steren peker også på andre utfordring­er: både at valutaene er attraktive for kriminelle til for eksempel hvitvaskin­g og skatteunnd­ragelse, og at driften av systemet er svaert energikrev­ende.

Ser muligheten­e

Samtidig ser hun muligheter i blokkjedet­eknologien, som ligger bak.

– Den kan også benyttes til andre typer tjenester, for eksempel logistikkt­jenester, fordi det blir mulig å gjennomfør­e transaksjo­ner uten tredjepart­er på en ny og effektiv måte. Jeg ser positivt på muligheten­e til å benytte denne teknologie­n til mer effektiv samhandlin­g, heter det i svaret til Stortinget.

Skatteplik­tig

Jensen er også tydelig på at bitcoin og annen digital valuta er formuesobj­ekter i skatterett­slig forstand, og at det er de vanlige reglene i skattelove­n som gjelder.

– Det vil si at gevinster ved salg er skatteplik­tige og at tap er fradragsbe­rettiget. Informasjo­n om formue, kjøp og salg av privat digital valuta blir ikke direkte rapportert til skatteetat­en. Skattyter er derfor selv ansvarlig for å oppgi slik formue og gevinst/tap i skattemeld­ingen, slår hun fast. (NTB)

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX. ?? NYE MULIGHETER, NYE FARER: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) har fått en ny utfordring/mulighet på sitt bord, som hennes forgjenger­e (i bakgrunnen) slapp å bruke tiden sin på.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX. NYE MULIGHETER, NYE FARER: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) har fått en ny utfordring/mulighet på sitt bord, som hennes forgjenger­e (i bakgrunnen) slapp å bruke tiden sin på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway