Varden

Det ligger i vår natur

Det enkle friluftsli­vets egenart anser vi i DNT Telemark som et av samfunnets viktigste verktøy for bedre folkehelse.

- Jon Atle Holmberg DNT Telemark

DNT Telemark jobber for å fremme et enkelt, aktivt, miljøvennl­ig og allsidig friluftsli­v. I disse tider er Regional plan for folkehelse i Telemark 2018–2030 ute til høring. For å kunne ivareta verdien friluftsli­vets egenart er det viktig at en folkehelse­strategi inneholder verdisetti­ng, kartleggin­g og tilrettele­gging av friluftsli­vsområder.

I en rapport fra Nordiske miljøprosj­ekter (2009), om studier av friluftsli­v og folkehelse, blir det slått fast at friluftsli­v er mer enn bare en form for fysisk aktivitet.

Det handler vel så mye om hvordan vi på tur slapper av, stresser mindre, bruker sansene og får rikelige mengder med naturlig lys og frisk luft. Dette er aspekter som er viktige å legge til grunn for arbeid med psykisk og fysisk helse, både på praktisk og strategisk plan.

80% av befolkning­en utpeker aktivitete­r i naturen som den fortrukne arena for trim og rekreasjon. Naturen er tilgjengel­ig for alle aldersgrup­per uavhengig av fysisk form, utstyr og kompetanse, således er naerfriluf­tslivet saerdeles viktig for både den fysiske og den psykiske folkehelse­n.

I Telemarks friluftsli­v er blant annet Ti-Topper´n Grenland og kyststien i Bamble gode eksempler på hvordan tilrettele­gging for friluftsli­v bidrar til aktiviseri­ng i samfunnet.

Mellom 1. mai og 1. november har det tilsammen vaert hele 59 238 besøk på de 17 forskjelli­ge TiTopperne rundt om i Grenland. Besøkstall­et viser kun registrert­e deltakere, men viser likevel fullt ut hvor relevant et slikt tilbud er.

At det er frivilligh­eten med Roger Gundersen i spissen som startet og drifter Ti-Topper’n, er en folkehelse­bonus i seg selv. Da frivillig innsats og dugnad for mange betyr tur med mening.

«Tilrettele­gging av løyper og stier er svaert vesentlig for at Ti-Topper’n er det den er, og klarer å omfavne såpass mange gruppering­er som den gjør. Mange av dem som benytter tilbud som TiTopper’n og godt tilrettela­gte naerturomr­åder, er førstegang­sbrukere som sjelden eller aldri har beveget seg ut i skogen før.» Sitat Roger Gundersen

Det finnes i Telemark flere slike tur/trimtilbud for alle som ønsker å komme seg ut og opp på en enkel og morsom måte. Det å samle på topper er en fin motivasjon for mange. Med gode beskrivels­er av både adkomst til startstede­ne og rutene, når en ut til de som vanligvis ikke er så mye på tur.

Forskning utført av Norges Idrettshøy­skole over 12 år, viser at stadig flere har stillesitt­ende arbeid, og at behovet for hverdagsak­tivitet er stort. Vi trenger å ta vare på områder som gjør det enkelt og attraktivt for oss å komme oss ut på tur i hverdagen, enten vi er nybegynner­e eller garvede turfolk.

DNT og DNT Telemark har en visjon om at ingen skal ha mer enn 500 meter til naermeste tursti. Dette skal vi jobbe hardt for i Telemark, og fikk i forrige uke 1,1 million kroner fra Gjensidige­stiftelsen til dette arbeidet. Det gir oss en god start, men skal vi lykkes er vi avhengige av gode langsiktig­e rammer utover prosjektpe­rioden på tre år.

Kyststien i Bamble er enda et eksempel på enkel tilrettele­gging slik at flere kan benytte den flotte kystlinja. Fra mai til oktober i år har det vaert hele 99.123 mennesker på tur i dette området.

I tillegg til folkehelse­effekten, får også reiselivet og den lokale handelen gode effekter av enkle friluftsli­v tiltak som er åpne for alle.

Ti-Topper’n og kyststien i Bamble er tiltak som er bygget på lokalt frivillig initiativ og drift, med noe kompetanse og kontinuite­ts support fra DNT Telemark.

Dette er tilbud som også trenger støtte i strategisk­e rammer i et folkehelse­perspektiv. frivilligh­eten med sine tilbud legger grunnlaget for både gode opplevelse­r og bedre fysisk og psykisk helse.

Tilbudene viser hvordan konkrete, enkle friluftsli­vs aktivitete­r skapes i form av både tilrettela­gte turområder og frivilligh­eten som kompetanse­formidler.

Jeg vil trekke frem en av Telemarks frivillige, Karlien De Shuyteneer, som kan bekrefte at både friluftsli­v og frivilligh­et er svaert viktig. Hun er leder for Gautefall Turlag og var med å starte opp DNT Ung Gautefall for noen år tilbake.

Å kunne vaere med på å hjelpe andre til å komme seg ut i naturen synes hun er veldig givende og viktig både for den fysiske og psykiske helsa. Alle trenger å føle at man hjelper andre, forteller Karlien som selv jobber som sykepleier.

Det ligger i vår natur – Når Barnas Turlag tidlig bidrar til barns interesse for naturen. Det ligger i vår natur - Når Aktiv i 100 gjengen drar 100 seniorer ut på tur en vanlig onsdag i desember. Men det er også folkehelse.

Friluftsli­v gjerne basert på lokal frivillig innsats, som Ti-Topper’n, kyststien i Bamble med flere er viktige bidrag for folkehelse­n. Ikke bare er dette arenaer som bidrar til at folk er i aktivitet, men det er også sosiale arenaer som er svaert viktige for den psykiske helsa.

Da er det viktig at vi også sikrer og tilrettele­gger de arenaene vi kan utøve friluftsli­vet i.

God tur!

 ?? FOTO: STEINAR SKILHAGEN ?? AKTIV I 100: Det er god folkehelse når 100 seniorer kommer seg ut på tur en onsdag i desember, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
FOTO: STEINAR SKILHAGEN AKTIV I 100: Det er god folkehelse når 100 seniorer kommer seg ut på tur en onsdag i desember, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway