Varden

Julebrev til statsminis­teren

- Jan Erik Parr deponimots­tander

Kjaere statsminis­ter! Jeg hadde håpet at julen 2017 ville vaere uten deponistri­d, men der tok jeg feil.

Denne julen er fjerde jul på rad vi som bor i Telemark og Vestfold, trues av og kjemper mot at gruvene under våre boliger, skole og by, skal bli endestasjo­n for millioner av tonn med gift. Denne vet vi at med stor sannsynlig­het vil lekke ut i luft, grunnvann og sjø i hundrevis av år. Nå er det verre enn noen gang, for Klima- og miljødepar­tementet har nettopp gitt det private aksjeselsk­apet, NOAH AS, anledning til å komme med forslag til planprogra­m som går på å hjelpe dem til dette.

Julen skal vaer en fredens tid, isteden lytter ikke regjeringe­n ved deg statsminis­ter, til innbyggern­e i Vestfold og Telemark, selv ikke dine egne politikere i Høyre i Porsgrunn, hører du på. De sier nei til deponi, og de har hele kommunesty­ret i Porsgrunn med seg på det. Dette i tillegg til seks tilgrensen­de kommuner.

Jeg trodde regjeringe­n ønsket at Norge skal fremstå som demokratis­k styrt, og at kommunenes avgjørelse­r og lokale selvstyre ble tatt på alvor. Er det ikke nettopp dette Høyre blant annet har gått til valg på da?

Dette med at staten hjelper et privat selskap med å komme med forslag til planprogra­m og mulig konsekvens­utredning, er mer enn veldig merkelig. Vi har i ett år etterlyst fra staten en hjemmel for dette, uten å få svar. Kan en statsminis­ter styre uten at lover og regler er på plass? Hvis svaret på det er ja, da er vel ikke Norge å regne som en rettsstat lenger, mener jeg. Er du som statsminis­ter komfortabe­l med dette? ESA i Brüssel har sagt at Norge ikke har en fullverdig nasjonal avfallspla­n, og i den nasjonale avfallsstr­ategien står det at avfall må gjenvinnes. Det betyr at hvis du og regjeringe­n ber om at bedriften som produserer svovelsyre, gjenvinner istedet for å dumpe, så er et stort problemet løst. Et giftdeponi i Brevik trengs ikke lenger, og innbyggere i Telemark og Vestfold behøver ikke lenger å vaere engstelige for gasseksplo­sjoner, ødelagt natur, og at vi bevarer vårt omdømme.

Vi krever enkelt og greit retten til å sove trygt og godt om natten. Vi krever at regjeringe­n opptrer som det ombud for befolkning­en, som dere er innvalgt som. Mener du vi er urimelige, eller burde ikke dette vaere en selvfølge?

Våre barn er viktigst, og deres situasjon skal vi ta på alvor. Hvis det blir et deponi i Brevik, vil det komme bare noen hundre meter fra Breviks oppvekstse­nter. Skoleveien vil også gå forbi området. I loven står det at barnas interesser skal ivaretas.

Hva ville den beste julegaven for dem vaere? Jeg tror svaret er enkelt: At regjeringe­n trekker tilbake sitt forslag til planprogra­m med det samme, legger en plan for regionale deponier og ber industrien i Norge gjenvinne, slik kravene ellers er i hele Europa.

Barna i Brevik ville tjene på det, og Norge ville bli anerkjent for å vaere en nasjon som tar miljø og sikkerhet på alvor. Det grønne skiftet ville vise seg i praksis. Norge bør vaere et miljøfyrtå­rn, ikke en miljøsinke.

God jul!

 ?? FOTO: SCANPIX ?? TIL TOPPS: Artikkelfo­rfatteren ber statsminis­ter Erna Solberg gripe inn i deponisake­n i sitt julebrev til henne.
FOTO: SCANPIX TIL TOPPS: Artikkelfo­rfatteren ber statsminis­ter Erna Solberg gripe inn i deponisake­n i sitt julebrev til henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway