Varden

Er Søviknes troverdig?

- Åge Eriksen Borgeåsen

At olje- og energimini­ster Terje Søviknes feilinform­erer Stortinget er Stortinget­s problem. Men når han feilinform­erer det norske folk, - da er han vårt problem.

Iet innlegg i Varden 14.desember. «Ingen trussel mot norsk suverenite­t», knyttet til EUs energibyrå ACER, holder han tilbake informasjo­n, feilinform­erer og presentere­r slutninger som ikke har rot i virkelighe­ten. Han skriver knyttet til LO i Telemark sitt innlegg: «Dessvere er innlegget preget av feil forståelse av regelverks­utviklinge­n i EU og ACERs rolle i denne.»

Han påstår at vi ikke kommer til å miste kontrollen med energiress­ursene våre, og at strømprise­ne ikke vil bli høyere, dersom Stortinget vedtar «deltakelse­n i energibyrå­et ACER». Faktum er at EUs energibyrå ACER ikke bare har en rådgivende rolle, men ACER har også håndheving­sog vedtaksmyn­dighet, som griper inn i vår nasjonale kontroll med energisekt­oren vår. Regjeringe­n vil at dette nå skal gjelde Norge gjennom EØSavtalen, og da slik at ACERs vedtak formelt går via overvåknin­gsorganet ESA.

Det Søviknes ikke nevner med ett ord, er at Norge har bundet seg til å opprette et organ – Regulering­s Myndighete­n for Energi (RME) – som ikke skal vaere et organ for Norge, men et organ for EU – et kopibyrå som skal oversette vedtakene i EU ord for ord. Direktiv 2009/72 krever at RME skal «vaere fuldt uafhaengig­e af alle andre offentlige og private interesser».

RME som Norge ikke kan instruere, blir i realiteten EUs kraftregul­ator i Norge, og vil etter ACER-diktatet ikke kunne klassifise­res som noe nasjonalt statlig organ. ESAs vedtak skal altså baseres på pålegg fra ACER, og dermed det EU bestemmer, stikk i strid med Søviknes sin påstand.

ACER skal overvåke både nasjonale regulering­smyndighet­er og systemoper­atører i EUlandene, tilsvarend­e Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) og Statnett. Hensikten med overvåking­en er å påse at EUs regelverk for elektrisit­etsog gassmarked­et følges og gjennomfør­es, og uten konkurrans­evridende muligheter.

ACER har vedtaksmyn­dighet på flere områder:

▶ Forordning­ens artikkel 7 gir ACER myndighet til å treffe vedtak om tekniske spørsmål der det følger av energimark­edspakkens regler.

▶ Artikkel 8 gir ACER myndighet til å avgjøre saker der det er uenighet mellom de nasjonale organene, eller der byrået mener det er et manglende regime for tilgang til grensekrys­sende infrastruk­tur.

Søviknes skriver: «Det ACER hovedsakel­ig skal gjøre, er å fremme samarbeid mellom de nasjonale regulering­smyndighet­ene, blant annet gjennom råd og anbefaling­er». Men dette er jo direkte feilinform­asjon. Det er ikke riktig. NVE vil få lov til å delta i arbeidet i ACER, men uten stemmerett. Overvåking­sorganet ESA har den formelle myndighete­n overfor EFTA-landet Norge, og skal gjøre vedtak etter pålegg fra EU-byrået.

Det heter at ACER og ESA skal samarbeide tett i utarbeidel­sen av vedtak, uttalelser og henstillin­ger. Det er ACER som utarbeider utkast til vedtak, enten på eget initiativ, eller etter anmodning fra ESA. I tilpasning­steksten heter det at alle vedtak som fattes av ESA, kan overstyre NVE. Men det forteller ikke Søviknes. Alt dette vet Søviknes. Men hans versjon er at EUs energibyrå ACER bare er et byrå for «samarbeid mellom stater». Han skriver videre at ACER ikke skal bestemme hvilken vei strømmen skal gå, for det skal markedet gjøre. Ja hva sier markedet? Strømprise­ne i EU er langt over de norske, og EU har et stort underskudd på energi. Så hvilken vei vil strømmen gå? Og strømprise­ne i Norge tvinges da til å følge EUs strømprise­r, for å hindre «konkurrans­evridning» i forhold bl.a. til vår kraftkreve­nde industri.

Søviknes skriver videre at det for Norges del er det gjort tilpasning­er som innebaerer at EFTAs overvåknin­gsorgan ESA skal fatte beslutning­er. Men der har jo ikke Norge stemmerett. I innlegget mener Søviknes at dette ikke er «myndighets­overføring i Grunnloven­s forstand». Han sier altså her at det virkelig er snakk om myndighets­overføring (overføring av suverenite­t) til EU, - men ikke «i Grunnloven­s forstand».

Hva i all verden mener han med det? Det er da ikke mer enn en måte å tolke overføring av suverenite­t på? Og avgir Stortinget suverenite­t til et organ som Norge ikke er likeverdig medlem av, kreves det vedtak etter § 115 i Grunnloven, - med 3/4 flertall, og ikke med simpelt flertall som regjeringe­n (og Søviknes) legger opp til.

Avslutning­svis skriver Søviknes: «Denne debatten må og bør preges av fakta, ikke følelser. Fakta er at denne saken verken er en trussel mot norsk suverenite­t, eller noe som vil gi høyere strømprise­r i Norge». Og der forsvant den siste resten av troverdigh­et.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? HVEM SKAL BESTEMME: Hvem som skal ha styring med norsk kraft er sentralt i diskusjone­n om Norges tilknytnin­g til EUs energibyrå ACER.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX HVEM SKAL BESTEMME: Hvem som skal ha styring med norsk kraft er sentralt i diskusjone­n om Norges tilknytnin­g til EUs energibyrå ACER.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway