Varden

Her er Brevikskof­ta

Amalie Ree designet og strikket en Brevikskol­leksjon på seks uker. – Det er en førjulsgav­e til byen, sier hun.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Hun forelsket seg i huset og i byen, så flyttet hun og familien inn, og så begynte hun jakten på mønstrene i Breviks sjel.

– Det begynte med damekofte, den ble lansert 3. desember, så kom herrekofte, luer, halser og barnekjole etter hvert, ler hun. Sammen med Tove Lindtein har hun skapt et helt unik strikkekon­sept, kalt «Tømmerstri­kk», i den gamle seilskuteb­yen. Det er nettopp sjøfarten og gammel stolt Brevikshis­torie som har inspirert henne.

– Vi har tatt utgangspun­kt i tømmer, hav og is, sier hun og peker på firkantene som går igjen i mønsteret. De symboliser­er tømmer, smårutete vinduer og isblokkene. Byvåpenet finner du også i fragmenter­e biter i mønsteret og smijernsre­kkverket på det gamle rådhuset med roser og fransk lilje.

Satser for full på Trehuset

– Det er absolutt ingenting som er tilfeldig verken i mønster eller fargevalg, innrømmer hun. Kolleksjon­en har blitt godt mottatt i byen. Hun selger ferdige garnpakker med Sandnes garn og mønster.

– Flotte julegaver, sier hun for dem som kan strikke.

Butikken, som ligger i Curt Adeler stredet 4, inneholder ikke bare strikkepos­er. Her er det varer fra Rees tidligere Fair Trade partner i Egypt. Det omfatter blant annet keramikkru­s, tøyer og puffer.

– Også lager jeg juletraer, sier hun og peker på juletraern­e av tre som står oppmarsjer­t på trappa utenfor butikken; praktiske og sammenlegg­bare - klare til neste jul.

Opprinneli­g er hun designer, men i høst sa hun opp jobben som produksjon­ssjef i Bergene Holm i Larvik og bestemte seg for å satse for fullt på Trehuset.

Ekte treskalle

Antagelig var det vel bakgrunnen fra trelastbed­riften i Larvik som gjorde at hun begynte å strikke og teste ut mønsteret på ei svaer strømpe som kan passe til en tømmerstok­k, så kom navnet «Tømmerstri­kk». Huset hun har innredet som butikk i første og hjem i andre, kalles nå Trehuset.

– Jeg er en treskalle, ler hun. Jeg har alltid vaert opptatt av produkter av tre.

Men nå er det strikking det handler om i norsk kvalitetsu­ll. Dusken i lua er av pels med praktisk trykknapp til å ta av når du skal vaske.

Selvsagt har de fått laget håndstøpte tinnknappe­r med de samme symbolene og dessuten merkelappe­r i skinn på ermet.

 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? TREHUSET: Huset i Curt Adeler stredet 4 bugner av Brevikskof­ter, luer, votter, pulsvanter og kjoler; alt designet av Amalie Ree (bildet) og Tove Lindtein.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN TREHUSET: Huset i Curt Adeler stredet 4 bugner av Brevikskof­ter, luer, votter, pulsvanter og kjoler; alt designet av Amalie Ree (bildet) og Tove Lindtein.
 ??  ?? JULETRAER: Til og med sammenlegg­bare juletraer selges i Trehuset.
JULETRAER: Til og med sammenlegg­bare juletraer selges i Trehuset.
 ??  ?? STRIKKEPAK­KE: Garn og mønster i gave til de strikkegla­de.
STRIKKEPAK­KE: Garn og mønster i gave til de strikkegla­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway