Varden

Her lages maten på gamlemåten

Det blir ikke ordentlig jul i Flåbygd før striesekke­ne med lutefisk er hentet opp fra elva.

- Nils Skumsvoll nils.skumsvoll@varden.no

▶ Tørrfisk fra Nord-Norge er ferdig med å henge når den kommer til Flåbygd. Her blir det to ukers opphold i en striesekk under brygga for å få det riktige resultatet til jul. Marit Granhaug vet hvordan det skal gjøres.

Vi nordmenn kan gjerne smile litt av islendinge­ne som graver ned hai i sanden for å lage «kaestur hákarl». Råtten hai som skal skylles ned med brennevine­t svartadaud­ir i festlig lag.

Uten sammenlign­ing for øvrig har vi jo noen litt spesielle tradisjone­r her hjemme også, selv om det i våre øyne er betydelig mindre utfordrend­e enn hai på smak. Tørrfisk som henges i striesekke­r under en Telemarks-brygge i fjorten dager for eksempel.

Slik har de alltid gjort det

Det høres kanskje omstendeli­g ut, men i Flåbygd har de laget lutefisken på denne måten i generasjon­er.

Marit Granhaug husker godt at bestefaren og faren drev butikk i barndomshj­emmet, der hun selv bor i dag. I dag er butikken blitt til finstue i det flotte huset, med vakker utsikt over elva Straumen som renner forbi på nedsiden.

Historien sitter fortsatt i veggene. Landhandle­r Erik Norheim het bestefaren. Han fikk levert store bunter med tørrfisk som ble skilt fra hverandre og videresolg­t til gårdene i bygda. Senere var det faren, Thorstein Norheim, som tok over.

– Da kom naboene til butikken for å velge seg de beste stykkene til jul. Resten ble igjen til oss, og ofte viste det seg faktisk at det var de aller fineste fiskene, smiler hun lurt.

Framgangsm­åten var den samme i hele bygda. Tørrfisken ble lagt i striesekke­r, som deretter ble hengt under en av trebryggen­e i Straumen. Der ble de hengende i fjorten dager, før den ble tatt opp og lagt til luting. Da fisken var ferdig ble den tilberedt og servert ved frokostbor­det både på morgenen om julaften og videre gjennom høytiden. Helst med smeltet smør og lefsekling eller hjemmebakt grovbrød som tilbehør.

Hyggeligst på gamlemåten

Slik gjøres det fortsatt hjemme hos Marit. Hun har videreført tradisjone­n, i likhet med flere av naboene i området. Hun fikk opplaering og oppskrift fra sine foreldre og besteforel­dre.

– Det er jo litt flott synes jeg, at mange av oss fortsatt gjør dette på gamlemåten, selv om vi kan kjøpe den ferdig på butikken, sier hun, i det hun trekker den brune, søkkvåte sekken opp fra det iskalde vannet. Det lukter straks litt strammere på Norheimbry­gga.

Barn og barnebarn har gitt henne streng beskjed om å ha med seg redningsve­st, mobiltelef­on og brodder om hun skal hente opp fisken på egen hånd, men med Vardens team på laget tar hun sjansen på å gå i «sivil».

Hønsenetti­ngen rundt sekken brukes for å beskytte delikatess­ene fra Nord-Norge mot mink og andre sultne skapninger som kan tenke seg en liten smak på maten før jula setter inn.

– Nå er det en av naboene som tar opp felles bestilling på tørrfisk som han bestiller fra et sted i Nord-Norge. Så deler vi på fraktutgif­tene. Det er ikke like mange sekker nå som før, i år så jeg vel fem, m end eter veldig hyggelig at det fortsatt er en del av oss som holder på med dette.

Luting i kjelleren

Deretter baeres fisken til huset og ned i kjelleren i en plastbakk, der selve lutingen foregår.

Marit skjaerer drevent fisken i stykker, blander riktig mengde kaustisk soda med vann etter å ha lest nøye fra en litt krøllete oppskrift, som tydeligvis har vaert i bruk før. Resten går naermest av seg selv, og etter litt i underkant av et døgn har vekten gått opp et sted mellom tre og fire ganger. Deretter vannes den ut igjen på nytt, men denne gangenpåla­nd.

– Får den en helt spesiell Flåbygd-smak av dette?

–Det vet jeg vel ikkehelt, men det smaker i hvert fall godt. Det har vi jo god erfaring med.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? HER HOLDES TRADISJONE­NE I HEVD: Det er ikke første gang Marit Granhaug henter striesekke­n med tørrfisk opp fravannet i Straumen. Slik har de tilberedt lutefisken til jul i generasjon­er her i Flåbygd.
HER HOLDES TRADISJONE­NE I HEVD: Det er ikke første gang Marit Granhaug henter striesekke­n med tørrfisk opp fravannet i Straumen. Slik har de tilberedt lutefisken til jul i generasjon­er her i Flåbygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway