Varden

Politiet har beslaglagt bitcoin

Da tre menn fra Telemark ble tatt for å selge narkotika på nettet, tok politiet beslag i over 600.000 kroner i kryptovalu­ta de nå ikke vet hva de skal gjøre med.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

I høst ble tre menn fra Telemark dømt til lange fengselsst­raffer for salg av narkotika på det mørke nettet.

Foruten flere millioner i kontanter, tok politiet også beslag i kryptovalu­taen bitcoin. Kryptovalu­ta er et digitalt betalingsm­iddel som benytter seg av kryptograf­i for å sikre transaksjo­ner. I 2009 ble Bitcoin lansert som den første kryptovalu­taen med desentrali­sert kontroll. I praksis er dette også den eneste kryptovalu­ta som har fått stor internasjo­nal utbredelse.

Elektronis­k beslag

I disse dager er én bitcoin verdt nesten 160.000 kroner. Etter at politiet hadde gått igjennom datautstyr­et til de tre telemarkin­gene tok de beslag i underkant av fire bitcoin tilgjengel­ig. Bitcoin-beslaget er det første kryptovalu­tabeslaget i Norge.

– Beslag av Bitcoin skjer ved overføring til en bitcoinadr­esse politiet har rådighet over. Beslag forutsette­r at politiet har privatnøkk­elen til de Bitcoins som ønskes beslaglagt, sier politiadvo­kat i Kripos Richard Beck Pedersen, som ledet saken mot de tre telemarkin­gene.

Bitcoin ble i starten ofte brukt i lyssky transaksjo­ner og brukes fortsatt til å handle illegale varer

over det mørke nettet. Men bitcoin er på ingen måte anonymt. Alle transaksjo­ner blir lagret og er relativt enkelt for en datakyndig person eller politiet å spore opp.

Uavklart

Kripos fant også de såkalte kryptering­snøklene for å klare å få tilgang til bitcoinene.

– Vi fant i underkant fire bitcoin, sier Pedersen.

Det tilsvarer en verdi på rundt 620.000 kroner. Men om disse pengene havner i statskassa, vet man ikke.

– Om vi skal selge det, altså «veksle» bitcoinene inn i norske kroner, er et spørsmål vi ikke har avklart ennå. Det må nok klareres på et høyere nivå, antyder politiadvo­katen.

Forsvarere­n til en av de dømte, advokat Jan Erik Teigum, sier at inndraging­en av bitcoinene er anket. Samtidig ser han at verdiene til hans klient kan tilfalle offentligh­eten.

– Det kan nok bli en fin gevinst til offentligh­eten, ja, sier Teigum.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BESLAG: Politiadvo­kat Richard Beck Pedersen i Kripos forteller at de sitter på bitcoin verdt over 600.000 kroner.
FOTO: NTB SCANPIX BESLAG: Politiadvo­kat Richard Beck Pedersen i Kripos forteller at de sitter på bitcoin verdt over 600.000 kroner.
 ??  ?? FLERE TATT: I dette huset på Gimsøy i Skien drev flere personer en ulovlig virksomhet som solgte narkotika via nettet. I juni 2015 ble de tatt, mens i høst ble tre personer dømt til fengsel mellom fem og sju år.
FLERE TATT: I dette huset på Gimsøy i Skien drev flere personer en ulovlig virksomhet som solgte narkotika via nettet. I juni 2015 ble de tatt, mens i høst ble tre personer dømt til fengsel mellom fem og sju år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway