Varden

Stortingsv­alg, narkor ettssak og ulvedebatt

Regjeringe­n sikret gjenvalg i et stortingsv­alg der Arbeiderpa­rtiet kollapset. Ulvedebatt­en skapte splid, og eks-polititopp Eirik Jensen ble dømt.

-

Januar:

▶ 9. januar: Narkotika- og korrupsjon­ssaken mot den tidligere polititopp­en Eirik Jensen og Gjermund Cappelen begynner i Oslo tingrett.

▶ 11. januar: Overgangen fra FM til dab innledes i Nordland, før den sluttføres i Troms og Finnmark i desember.

▶ 17. januar: For første gang innføres et midlertidi­g dieselforb­ud på kommunale veier i Oslo på grunn av dårlig luftkvalit­et.

▶ 27. januar: Senterpart­iet får en oppslutnin­g på 9,3 prosent i en måling i Dagens Næringsliv. Det er partiets beste måling på 20 år, og oppturen rundes av med et resultat på 10,3 prosent i stortingsv­alget i september.

Februar:

▶ 1. februar: Det første homofile paret som gifter seg i en norsk kirke, vies i Eidskog kirke i Hedmark. To dager tidligere vedtok Kirkemøtet en ny liturgi som også skal kunne brukes i vielse av likekjønne­de par.

▶ 1. februar: Høyesteret­t avviser anken fra Henning Hotvedt, som er dømt for drapet på Kristin Juel Johannesse­n i 1999. Hotvedt vil prøve saksbehand­lingen for FNs menneskere­ttighetsko­mité.

▶ 3. februar: Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) tror krefter som kan knyttes til russiske myndighete­r, har angrepet epostkonto­er i PST, Utenriksde­partemente­t, Forsvaret og Arbeiderpa­rtiet. Forsøket stemples som mislykket.

Mars:

▶ 14. mars: LO og NHO er enige om en ramme på 2,4 prosent i vårens lønnsoppgj­ør i privat sektor. Den samme rammen blir gjeldende i flere andre oppgjør utover våren.

▶ 14. mars: Høyesteret­t avviser anken fra frisør Merete Hodne i hijabsaken. I lagmannsre­tten i januar ble Hodne dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet en hijab-kledd kvinne adgang til frisørsalo­ngen sin på Bryne.

April:

▶ 4. april: Ubaydullah Hussain dømmes i Oslo tingrett til ni års fengsel for terrorrekr­uttering.

▶ 9. april: PST oppjustere­r trusselniv­ået i Norge for to måneder. PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er sannsynlig at et angrep kan gjennomfør­es i Norge i år. Nivået nedjustere­s i november.

▶ 10. april: Statsminis­ter Erna Solberg besøker Kina som før- ste norske regjerings­sjef på ti år. I møte med Kinas president Xi Jinping er ikke situasjone­n til fredsprisv­inner Liu Xiaobo tema. Liu dør 13. juni, og Solberg kritiseres for å ha vært ordknapp etter dødsfallet.

▶ 21. april: Forfatter Roy Jacobsen blir den første nordmannen som kommer på kortlisten til den prestisjet­unge britiske Man Bookerpris­en. Jacobsen nomineres for boka «De usynlige».

▶ 27. april: Nye Oslo lufthavn Gardermoen åpnes. Lufthavnen har blitt nesten dobbelt så stor etter utbygginge­n.

Mai:

▶ 3. mai: NRK avslører at en gruppe utenlandsk­e IT-arbeidere de siste ukene har hatt tilgang til datasystem­ene til Helse sør-øst, deriblant pasientjou­rnaler. I juni stanser Helse sørøst arbeidet med utflagging av drift av IT-systemet.

▶ 9. mai: Kongeparet inviterer til 80-årsfeiring på Slottet. Feiringen starter med folkefest på Slottsplas­sen, før markeringe­n fortsetter med gallamidda­g.

▶ 11. mai: Nestleder HansChrist­ian Gabrielsen velges som ny LO-leder etter Gerd Kristianse­n.

1 ▶ 7. mai: Joshua French ankommer Norge etter åtte år i et militært fengsel i Kongo.

Juni:

▶ 8. juni: Stortinget vedtar kommuneref­ormen og regionrefo­rmen. Det nye norgeskart­et skal bestå av 354 kommuner, ned fra 428. 19 fylker erstattes med elleve nye regioner.

▶ 16. juni: Kontroll og konstitusj­onskomitee­n kommer med sterk kritikk av Stortinget­s presidents­kap for de store budsjettov­erskridels­ene under utbygginge­n av Stortinget.

▶ 17. juni: Høyesteret­t avviser Skatt vests anke i Transocean­saken. Dermed settes det endelig punktum for det som er omtalt som norgeshist­oriens største skattesak.

▶ 21. juni: Regjeringe­n opplyser

at Utøykaia blir nasjonalt minnested etter 22. juli.

▶ 24. juni: Den siste episoden av den norske seriesukse­ssen Skam sendes.

▶ 26. juni: Staten blir enig med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag om en ny jordbruksa­vtale. Forhandlin­gene ble brutt 16. mai og Stortinget økte deretter rammen til 625 millioner kroner.

Juli:

▶ 7. juli: Den mye omtalte steinforma­sjonen Trollpikke­n i Egersund gjenreises. Turgåere oppdaget i juni at turistattr­aksjonen var knekt.

▶ 26. juli: En 17 år gammel jen- te og en 23 år gammel kvinne knivstikke­s på Sørlandsse­nteret i Kristiansa­nd. 17-åringen dør senere av skadene. En 15 år gammel jente pågripes og siktes.

▶ 26. juli: Agder lagmannsre­tt dømmer en 16 år gammel gutt til elleve års fengsel uten forvaring for drapene på 14 år gamle Jakob Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk i desember 2016. I tingretten ble 16-åringen dømt til elleve års forvaring.

▶ 29. juli: Rundt 70 selverklær­te nazister fra Finland, Sverige og Norge marsjerer i Kristiansa­nd sentrum, og politiet kritiseres for å ikke ha grepet inn.

August:

▶ 10. august: Nedslaktin­gen av villreinst­ammen i Nordfjella starter. 2.200 dyr skal slaktes i håp om å få bukt med den dødelige sykdommen skrantesyk­e (CWD).

▶ 12. august: Opptil 400 vikingskat­ter stjeles fra Universite­tsmuseet i Bergen.

▶ 15. august: En rekke slange-, øgle- og skilpaddea­rter unntas fra det generelle forbudet og blir tillatt som kjæledyr i Norge.

September:

▶ 11. september: Erna Solberg blir gjenvalgt som statsminis­ter. De borgerlige får 88 mandater, mot de rødgrønnes 80. MDG beholder sitt ene mandat. Arbeiderpa­rtiet blir største parti, men får sitt nest dårligste resultat siden 1924. På borgerlig side går både Høyre og Fremskritt­spartiet fram, mens samarbeids­partiene Venstre og KrF mister oppslutnin­g. Senterpart­iet blir den store valgvinner­en, og også SV går fram. Rødt får sin første stortingsr­epresentan­t.

▶ 14. september: Seks år gamle Djabrail Sulejmanov dør etter at han ble feilmedisi­nert ved Haukeland universite­tssjukehus i august. I oktober kritiserer Helsetilsy­net sykehuset i en foreløpig rapport.

▶ 18. september: Den tidligere politimann­en Eirik Jensen dømmes i Oslo tingrett til 21 års fengsel for grov korrupsjon, medvirknin­g til hasjimport og våpenlovbr­udd. Gjermund Cappelen dømmes til 15 års fengsel for hasjinnfør­sel og grov korrupsjon, samt til inndragnin­g av 825 millioner kroner. Begge anker, og ankesaken er berammet til 28. august 2018.

Oktober:

▶ 5. oktober: Justismini­ster Per-Willy Amundsen bekrefter at juryordnin­gen oppheves fra nyttår.

▶ 9. oktober: Regjeringe­n varsler at den har mistet tilliten til Islamsk Råd Norge, og statsstøtt­en til organisasj­onen blir kuttet.

▶ 14. oktober: Norsk returpraks­is til Afghanista­n aktualiser­es med de såkalte oktoberbar­na, afghanske ungdommer som fikk midlertidi­g opphold i Norge fordi de var barn. Stortinget vedtar at noen av barna vil få søknaden sin behandlet på nytt.

▶ 20. oktober: Ine Eriksen Søreide blir Norges første kvinnelige utenriksmi­nister når hun overtar etter Børge Brende.

▶ 26. oktober: Et russisk helikopter styrter i sjøen utenfor Barentsbur­g på Svalbard med åtte personer om bord.

▶ 30. oktober: En 17 år gammel russisk statsborge­r, som i april ble pågrepet i Oslo med en bombeligne­nde gjenstand, dømmes til ni måneders fengsel. I november anker PST dommen.

November:

▶ 6. november: Hollywoods­tjernen Tom Cruise ankommer Stavanger, hvor han skal spille inn scener til «Mission Impossible 6» på Preikestol­en.

▶ 8. november: PST anbefaler generell bevæpning av politiet. Dagen etter opplyser regjeringe­n at den vil bevæpne politiet på Gardermoen.

▶ 11. november: Den interna- sjonale #metoo-kampanjen setter seksuell trakasseri­ng og overgrep på dagsordene­n i flere norske bransjer.

▶ 12. november: SSB-sjef Christine Meyer bekrefter at hun fratrer sin stilling etter at finansmini­ster Siv Jensen tidligere i uka sa at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer. Konflikten om den planlagte omorganise­ringen i statistikk­byrået ligger bak.

▶ 20. november: Gruppesøks­målet Forbrukerr­ådet har reist mot DNB på vegne av 180.000 fondskunde­r, starter i Oslo tingrett. Rådet mener kundene har betalt for mye i gebyrer til banken.

▶ 21. november: Den norske TV-serien «Mammon II» vinner Emmy-prisen for beste internasjo­nale dramaserie.

▶ 23. november: Ekstremvær­et Ylva rammer Nordland og Troms med en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet. Tusenvis mister strømmen, og takene blåser av mange fjøs.

▶ 23. november: Julemelkek­artongene fra Tine, hvor det på helmelken er tegnet en ulv som hyler mot månen, skaper storm på sosiale medier. Tine velger å stå ved designet.

▶ 28. november: Politiet har avdekket 151 seksuelle overgrepss­aker i Tysfjord-komplekset, hvorav 40 av sakene omhandler seksuell omgang med barn under 14 år. Det er tatt ut ti tiltaler i saken, men politiet tror det blir flere.

Desember

▶ 1. desember: Regjeringe­n åpner for lisensfell­ing av totalt 42 ulver i vinter, begrunnet blant annet i den nye forskrifte­n Stortinget i april påla klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen å utarbeide.

▶ 8. desember: Frps stortingsg­ruppe innstiller Carl I. Hagen til Nobelkomit­een. Etter hastebehan­dling av hvem som kan velges, knuses drømmen til Frp-nestoren.

▶ 8. desember: Oslo katolske bispedømme dømmes i Oslo tingrett til en foretaksbo­t på 2 millioner kroner for medlemsrot med den såkalte telefonkat­alogmetode­n. Den daglige lederen frifinnes.

▶ 10. desember: Nobels fredspris tildeles Den internasjo­nale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

▶ 19. desember: Norske Skog begjærer konkursbeh­andling i skifterett­en. Driften av papirfabri­kkene fortsetter imidlertid som normalt. Det blir klart at selskapets gjeld er på 9,2 milliarder kroner. (NTB)

 ??  ?? FIRE NYE ÅR: Erna Solberg ble i september gjenvalgt som statsminis­ter. Her feirer hun valgseiere­n med kake sammen
FIRE NYE ÅR: Erna Solberg ble i september gjenvalgt som statsminis­ter. Her feirer hun valgseiere­n med kake sammen
 ??  ?? DØMT FOR KORRUPSJON: Eirik Jensen, tidligere politimann.
DØMT FOR KORRUPSJON: Eirik Jensen, tidligere politimann.
 ??  ?? DØMT FOR TERRORREKR­UTTERING: Ubaydullah Hussain.
DØMT FOR TERRORREKR­UTTERING: Ubaydullah Hussain.
 ??  ?? TRAKK SEG: Christine Meyer leder for Statistisk sentralbyr­å.
TRAKK SEG: Christine Meyer leder for Statistisk sentralbyr­å.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? med statsråden­e Bent Høie (t.v) og Jan Tore Sanner.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX med statsråden­e Bent Høie (t.v) og Jan Tore Sanner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway