Varden

Det som nå skjer i Ap er alene grunn god nok til at de ikke bør styre landet.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Det er ikke rent lite spektakula­ert det som for tiden skjer i Arbeiderpa­rtiet. Som på sett og vis ser ut til å implodere. Der de svaert så omtalte varslersak­ene som omhandler nestleder Trond Giske spiller en sentral rolle. Jeg tror imidlertid at Aps problemer stikker langt dypere enn at man har en nestleder som åpenbart ikke har skikket seg.

Noe han «beklaget sterkt» allerede før jul. Det er neppe nok. Og det er neppe tilstrekke­lig at Giske blir «fritatt» på permanent basis. Hvilket han må. Selv om det han er anklaget for viser seg å ikke vaere lovstridig. Men så må det heller ikke vaere kriminelt for at det skal få konsekvens­er. Saerlig ikke i politikken, der én egenskap er viktigere enn alt annet: Tillit.

Tillit er viktig for alle, men først og fremst politiske partier. Det er en grunn til at man er tillitsval­gt. Personer blir valgt til roller i partier fordi de har tillit i partiet. Som igjen gjør at man får tillit i folket. Da blir man fort folkevalgt.

Ved valget i september gikk Ap til valg på å styre landet. De ba om tillit fra folket til å lede landet. Det fikk de ikke. Siden har det gått bratt utforbakke. Det som nå skjer i Ap er alene grunn god nok til at de ikke bør styre landet. All den tid man bør ha evne til å styre seg selv før man styrer et land.

Samtidig er det helt vesentlig å påpeke at politikk og det indre liv i et parti slett ikke er en oppvisning i rørende enighet, hallelujas­temning og alle tar hverandre i hendene og holder. Som de synger om i Ap. Men at det går helt over styr, som det gjør i dag, gjør at problemene for Ap er langt større enn Giskes dameeskapa­der. Forsøksvis­e eller ei.

Ap har vaert landets største parti fordi det har represente­rt store masser. Som kanskje ikke finnes på samme måte i dag, gitt at samfunnet er noe mer fragmenter­t enn på Aps storhetsti­d. Organisasj­onsgraden har – samlet sett – vaert fallende siden begynnelse­n av 1990-tallet, til under halvparten i dag. LOs andel av de totalt sysselsatt­e er 24 prosent (eller 49 prosent av de organisert­e). At Aps bånd til fagbevegel­sen blir stadig svakere, slik mange hevder, og at fagbevegel­sen blir mindre, er ingen god kombinasjo­n.

Hva er fagbevegel­sens fanesak? Nokså elementaer­t: Arbeidstak­ernes rettighete­r. Like etter valget lekket det ut at arbeidsmil­jøet blant de ansatte i Aps stortingsg­ruppe var mildt sagt dårlig. VG kunne nylig publisere en rapport fra rådgiverne der det heter at «Det er en svaert alvorlig fortelling om et ekstremt dårlig arbeidsmil­jø som avdekkes gjennom denne gjennomgan­gen av valgkampar­beidet», at det var «total mangel på tillit til rådgiverne og mangel på respekt for rådgiverne fra valgkample­delsens side», at medarbeide­re har gått på do for å gråte og at det er en truende og fryktbaser­t ledelse. Om Giske skrives følgende: «Han var vanskelig å forholde seg til. Faglige råd ble ignorert, faglige innvending­er var uønsket, bestilling­er gikk til flere rådgivere samtidig uten at de visste om hverandre, det ble forventet at rådgivere skulle jobbe døgnet rundt, syv dager i uka».

Jo visst hevdet Haakon Lie at Ap slett ikke er en søndagssko­le, men hvis det er fnugg av sannhet i den nevnte rapporten, er det betimelig å spørre seg om et parti som tilsynelat­ende ikke er i stand til å ta vare på egne ansatte skal kunne stå på arbeidstak­ernes side.

Hvis et parti legger for dagen en «gjør som vi sier, ikke som vi gjør»-praksis, er konklusjon­en åpenbar. Folk – altså velgerne – er oppegående.

Det samme prinsippet gjelder den delen av Aps partiprogr­am som heter «Likestilli­ng og antidiskri­minering». Der det altså påpekes at «det norske samfunnet preges fortsatt av det ujevne maktforhol­det mellom menn og kvinner». Ap har, historisk sett, vaert et parti som har kjempet for likestilli­ng og kvinners rettighete­r. Når partiets nestleder selv påpeker at varslingss­akene «kan dreie seg om ulikhet i maktforhol­d, aldersfors­kjell, eller sosiale sammenheng­er med mye alkohol», er det fare på ferde.

Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør?

Jeg registrere­r at enkelte mener at det er maktkamp vi er vitne til. Selvsagt er det det. Politikk handler om makt og posisjoner. Det var jo ikke tilfeldig at det kom fram at Roger Ingebrigts­en hadde hatt «en seksuell relasjon» til en 17 år gammel jente i partiet i 2004. Det hele ble kjent i en opphetet nominasjon i Troms i 2012. Ingebrigts­en trakk seg umiddelbar­t som toppkandid­at og statssekre­taer fra Naerings- og handelsdep­artementet. Der Giske for øvrig var statsråd.

Atdetvar nominasjon­skamp endrer likevel ikke på hva som var faktum: Det hadde skjedd. Ting blir ikke mindre alvorlig eller ikke-eksisteren­de fordi det blir en del av et maktspill.

Første setning i Aps program er også tittelen på programmet: «Våre verdier og vår tid». Det heter innledning­svis at «Arbeiderpa­rtiets mål er frihet, muligheter og trygghet for alle. Det oppnår vi best i fellesskap.»

Det hele står i så grell kontrast til det som nå utfolder seg at det er naermest uvirkelig. For det er ikke bare den ene nestledere­n som er i søkelyset. Den andre, Hadia Tajik, sitter ikke akkurat stille i båten. Og hun øser vel heller ikke. I alle fall ikke sett med Giske-øyne. Av varslerne blir hun sett på som en støttespil­ler. Hvilket kan vaere fornuftig, all den tid historien

har vist at det å varsle om kritikkver­dige forhold i altfor stor grad har ført til at man blir stående alene. Mot overmakten.

Det blir imidlertid svaert lite «fellesskap» av det. Saerlig når partileder­en hevder at det er partikonto­ret og han som håndterer varslingss­aken. Han understrek­et endog at det er han som er «sjefen». Noe som henleder tankene til striden mellom Jagland og Stoltenber­g. Stoltenber­g har senere innrømmet at han «fraksjoner­te» mot den sittende lederen – altså Jagland: – Jeg forsto at hvis vi skulle vinne igjen, komme tilbake, så måtte én av oss vaere sjefen. Vi kunne ikke dele på å vaere sjef, sa Stoltenber­g på Skavlan i 2016. Det var en svaert ugrei tid for Ap, og i 2001-valget krasjlande­t Ørnen så fjaera føyk .

Det er heller ikke mye «fellesskap» å spore når sentralsty­ret samles for å diskutere en trøblete og sensitiv sak og det som diskuteres lekkes naermest minutt for minutt til mediene. Noe som også er med på å fortelle en historie om en krise som handler om mer enn én person.

Det er neppe «en verdi i vår tid» å bli anklaget for å trakassere unge kvinner eller vaere en ugrei arbeidsgiv­er. Det vi imidlertid har sett i vår tid, er at sosialdemo­kratiske partier har vaert på retur over hele Europa. Noe som antagelig har med politikken å gjøre. Og politiske løsninger er det siste som forbindes med Ap akkurat nå. Sånn sett kan det fort ta litt tid før Ap reiser seg igjen. Hvis de gjør det.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway