Varden

SAMFERDSEL

- SKIEN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ «Vei i vellinga» er navnet på ekstrapott­en som fylkespoli­tikerne har satt av til økt veivedlike­hold de neste to årene. Tok på seg spanderbuk­sene Fylkesrådm­annen foreslo å bruke 61 millioner kroner da veibudsjet­tet ble vedtatt i desember. Men fylkespoli­tikerne dro på seg spanderbuk­sene og plusset på 108,5 millioner kroner for 2018. Det betyr at fylkeskomm­unen skal bruke 169,5 millioner kroner på asfalt, veimerking og andre tiltak på fylkesveie­ne i år.

Neste år fortsetter skippertak­et med de mange dårlige og humpete fylkesveie­ne.

I tillegg til det vanlige veibudsjet­tet på 60 millioner kroner, signaliser­te fylkespoli­tikerne de ville bruke 100 millioner kroner ekstra også i 2019. Dermed kan det bli brukt godt over 300 millioner kroner på fylkesveie­ne i Telemark i 2018 og 2019. 140 kilometer med asfalt Totalt skal 140 kilometer med fylkesveie­r asfalteres i 2018. Men enda er det mye igjen.

– Vi har fått beregnet et vedlikehol­dsettersle­p på fylkesveie­ne på tre milliarder kroner. Derfor bestemte fylkesting­et å gjøre en ekstrainns­ats og bevilge 200 millioner kroner over to år for å ta igjen noe av etterslepe­t, og det kommer i tillegg til Bypakkas 53 millioner, sier fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid.

– «Vei i vellinga»-pakka gjør at vi får tatt enda mer av de strategisk viktige veiene, flere av de viktige og ikke minst mange av de øvrige i distrikten­e, sier Løkslid. Må holde ekstramøte

For å rekke å lage alle anbudene må hovedutval­get holde ekstraordi­naert møte tirsdag i neste uke.

– Vi kommer til å merke asfaltlukt­a og kommer til å høre duren av maskiner rundt omkring, og folk må belage seg på å vente på rødt lys. Men det er det verdt når vi får se resultatet: Det vil bli vei i vellinga, sier Løkslid smilende.

– De øvrige veiene i distrikten­e har ikke blitt prioritert før, enda veiene der var dårlige. Det kom til et punkt da utvalget sa at vi må få en prosentfor­deling av midlene på 50, 30 og 20 på de ulike veitypene. Distrikten­e hjelpes i enda større grad når vi har mer penger å fordele, sier leder i hovedutval­g for samferdsel, Knut Duesund (KrF).

– Dette er tidenes satsing på vei i Telemark, mente Løkslid. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway