Varden

2017: Et av de våteste årene noensinne

Nedbørsmen­gden her til lands var på 120 prosent av normalen i året som gikk. Siden år 1900 er det bare fem år som har vaert våtere.

-

Fjoråret var preget av flere store flommer og ekstremned­bør, og det vises altså også igjen på statistikk­en. Relativt våtest var det på Vestlandet, saerlig Rogaland, der flere stasjoner fikk fra 125 til 175 prosent av normalen, opplyser Meteorolog­isk institutt.

Mest nedbør ble det målt på disse stedene:

▶ Gullfjelle­t (Bergen, Hordaland) 5057 mm

▶ Kritle (Etne, Hordaland) 4309 mm

▶ Hundseid i Vikedal (Vindafjord, Rogaland) 4238 mm

▶ Haukeland– Storevatn (Fjaler, Sogn og Fjordane) 4043 mm

▶ Brekke i Sogn (Gulen, Sogn og Fjordane) 3986 mm

Største døgnnedbør var 173,1 mm, og ble målt på Senumstad (Birkenes, Aust-Agder) den 1. oktober.

Man må tilbake til 2011 for å finne et våtere år for landet som helhet. Det året var nedbøren på 130 prosent av normalen, noe som er det høyeste siden målingsser­ien startet i 1900.

Det tørreste året var 1915, med 75 prosent av normalen. Varmt år

Fjoråret var også relativt varmt, med en gjennomsni­ttstempera­tur på 1,1 grad over normalen. Siden 1900 er dette det 20. varmeste året, ifølge Meteorolog­isk institutt.

Relativt varmest var det på enkelte stasjoner i indre strøk av Østlandet med omkring 2 graders avvik.

Sigdal i Nedre Eggedal i Buskerud hadde fjorårets høyeste temperatur – 31,8 grader den 27. mai. Den laveste temperatur­en ble målt 4. januar i Kautokeino, og var på -42,4 grader. 2014 var varmest

På disse stedene hadde man den varmeste gjennomsni­ttstempera­turen i året som gikk: ▶ Snittemper­atur: 8,9 °C: Lindesnes fyr (Vest-Agder), Kvitsøy–Nordbø (Rogaland) og Ytterøyane fyr (Flora, Sogn og Fjordane). ▶ Snittemper­atur: 8,8 °C: Faerder fyr (Tjøme, Vestfold), Oksøy fyr (Kristiansa­nd, Vest-Agder), Lista fyr (Farsund, Vest-Agder), Slåtterøy fyr (Bømlo, Hordaland) og Røvaer (Haugesund, Rogaland)

▶ Snittemper­atur: 8,7 °C: Utsira fyr (Rogaland), Fedje (Hordaland), Haugesund lufthavn (Karmøy, Rogaland) og Torungen fyr (Arendal, Aust-Agder)

Siden 1900 er det 2014 som har vaert det varmeste året, da temperatur­en var på 2,2 grader over normalen. Kaldest var det i 1915, med 1,7 °C under normalen.

(NTB)

 ?? FOTO: RUNAR SANDNES, NTB SCANPIX ?? FLOM: Store nedbørsmen­gder førte til flom i Reed i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og flere andre i Sør-Norge i juli.
FOTO: RUNAR SANDNES, NTB SCANPIX FLOM: Store nedbørsmen­gder førte til flom i Reed i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og flere andre i Sør-Norge i juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway