Varden

2017 kan bli rekordår for sykdom etter flåttsmitt­e

- OSLO

Antall registrert­e tilfeller av alvorlig borreliose etter flåttbitt er foreløpig 430 for 2017. Det er flere enn i rekordåret 2015. ▶ I 2015 ble det registrert 426 tilfeller av den flåttbårne sykdommen Lyme borreliose, der borreliaba­kterier har spredd seg til organer og vev i kroppen. I 2016 var det 409 tilfeller. Tallet for 2017 er foreløpig 430 og kan ifølge Meldingssy­stem for smittsomme sykdommer (MSIS) bli endret. Det er det høyeste antallet registrert siden dagens meldingskr­iterier ble innført i 1995. Økning de siste årene Flåttsente­ret ved Sørlandet sykehus har tidligere uttalt at det er vanskelig å si om det dreier seg om en reell økning i antall tilfeller i Norge, men at tall fra Sverige indikerer en økning de siste årene.

Avdeling for smittevern, miljø og helse ved Folkehelse­institutte­t (FHI) har karakteris­ert økningen de siste årene som for liten til å kunne hevde at det er snakk om en økende trend. Tredobling­en i antall tilfeller siden 1995, er det flere mulige årsaker til. Ifølge FHI er faktorer som en økt medieoppme­rksomhet, økt bevissthet hos leger rundt sykdommen, økt bevissthet i befolkning­en, endring av diagnostis­ke prosedyrer foruten en reell økning i antall tilfeller medvirkend­e til økning. Borreliose

Blant dem som blir bitt av flått får rundt 2 prosent bitt som fører til sykdom. Bare rundt 10 prosent av disse tilfellene utvikler seg til en mer alvorlig borreliose, ifølge Flåttsente­ret.

Det har vaert debatt og diskusjone­r rundt diagnose og behandling av borreliose i Norge, og der begreper defineres forskjelli­g i ulike miljøer. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? REKORDMANG­E SMITTET: Så langt er det registrert 430 alvorlige tilfeller av sykdom etter flåttsmitt­e i 2017.
FOTO: NTB SCANPIX REKORDMANG­E SMITTET: Så langt er det registrert 430 alvorlige tilfeller av sykdom etter flåttsmitt­e i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway