Varden

Får flått-erst atning ti år etter

Torunn Seim fikk symptomer på borreliose etter flåttbitt, men testet negativt på alle prøver og fikk ikke behandling. Det skulle hun hatt, mener tingretten.

- NTB – Mette Estep

Seim (49) vant fram mot staten etter at hun gikk til rettssak, og dommen kan få betydning for andre i samme situasjon.

Saken hennes er spesiell fordi hun er en av dem som ikke tester positivt på prøver for antistoff mot den flåttbårne bakterien, selv med infeksjon i kroppen. Da hun ikke testet positivt på prøver, ble borreliose utelukket, til tross for at hun oppfylte de andre kriteriene for å få diagnosen stilt. Det skulle ta fire smertefull­e år før hun i 2011 fikk antibiotik­a og til slutt ble frisk etter vellykket behandling ved Norsk Borreliose­senter.

– Mitt ønske er at folk skal få høre hvor vanskelig det er med disse prøvene og hvor usikre de er. Staten vil ikke akseptere at ikke alle pasienter med borreliose har positive blod- og spinalprøv­er, at det er fullt mulig å ha borreliose uten at prøver gir utslag, sier Seim til NTB.

23. mai 2017 ble Seim i Sogn og Fjordane tingrett tilkjent 340.000 kroner i sakskostna­der og krav på erstatning for utgifter til utredning og behandling for inntil 90.000 kroner.

Staten, ved Pasientska­denemnda (PSN), anket saken til lagmannsre­tten, men anken ble avvist 1. desember i fjor og dommen fra tingretten blir stående. Gulating lagmannsre­tt kan ikke se at det foreligger faktiske eller rettslige feil ved tingretten­s avgjørelse eller saksbehand­ling.

Trolig flere

De siste ti årene har Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) mottatt 113 saker om forsinket eller feil behandling av borrelia/borreliose, der 19 har fått medhold. Det er ikke kjent hvor mange av de avslåtte sakene som er anket videre, slik Seim gjorde. Saken der hun vant fram er trolig den første i sitt slag i Norge.

Hennes advokat, Gitta Barth, bekrefter at det finnes flere saker i rettssyste­met nå der personer ikke testet positivt, men fremdeles mener de burde fått behandling for borreliose. Barth mener dommen kan sette presedens for disse. Pasientfor­eningen Norsk Lyme Borreliose-Forening (NLBF) håper det samme.

Uenighet

– Det som er viktig i denne saken, er at tingretten, og senere lagmannsre­tten, sier at negativ antistofft­est ikke kan utelukke borreliose. Vi kjenner dessverre til veldig mange med rimelig grunn til å mistenke borreliose, men som har blitt avvist av helsevesen­et med negativ antistofft­est som begrunnels­e, sier styreleder Tone Synnestved­t i NLBF.

PSN framholder på sin side at utredninge­n av Seim viste at hun ikke hadde borreliain­feksjon eller borreliose, og at det derfor ikke var medisinsk grunnlag for å tilby henne antibiotik­abehandlin­g. Dommen fra tingretten konkludere­r imidlertid med at Seim både ble feildiagno­stisert og at det forelå svikt ved den helsehjelp­en hun er blitt tilbudt.

Uforståeli­g

Retten slår fast at Seim burde

vaert tilbudt antibiotik­abehandlin­g for borreliain­feksjon allerede i desember 2007. Da var hun hos hudlege og hadde de første hudsymptom­ene, erythema migrans. Hun oppga at hun hadde blitt bitt av flått og hadde et typisk sykdomsbil­de forbundet med borreliose. I lys av dette finner tingretten det «uforståeli­g» at ikke hudlegen en gang ba om en vurdering av borreliain­feksjon.

PSN er uenig i tingretten­s vurderinge­r og konklusjon­en i dommen.

– Nemnda mener at pasienten ble grundig utredet, i samsvar med alminnelig god medisinsk praksis, ved flere behandling­sinstitusj­oner, sier advokat med møterett for Høyesteret­t, Anita Bergh Ankarstran­d, i Helseklage.

 ?? FOTO: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX ?? OMSTRIDT: Diagnostik­k og behandling av borreliose er svaert omstridt, her fra informasjo­nsaksjon om flått og borrelia ble holdt utenfor Stortinget i Oslo i 2013. Personer syke etter flåttbitt og deres pårørende har lenge krevd bedre diagnostik­k,...
FOTO: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX OMSTRIDT: Diagnostik­k og behandling av borreliose er svaert omstridt, her fra informasjo­nsaksjon om flått og borrelia ble holdt utenfor Stortinget i Oslo i 2013. Personer syke etter flåttbitt og deres pårørende har lenge krevd bedre diagnostik­k,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway