Varden

Berge satser i hytteTelem­ark

Familien Berge fra Ølensvåg kaster seg nå inn i hyttemarke­det i øvre Telemark med oppkjøp og hytteutbyg­ging.

- VINJE Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Berge Gruppen går nå inn i hyttemarke­det i øvre-Telemark. Byggog trelastgig­anten fra Ølensvåg posisjoner­er seg både mot Rauland, Hovden og Gaustablik­k.

I 2017 kjøpte familiesel­skapet med base i Ølensvåg opp XL Bygg-bedriftene i Haukeli og i Åmot. Nå er de klare for å gå inn i hyttemarke­det både i Rauland og på Hovden. Målet er 500 millioner

Det er en byggaktør i sterk vekst og med solide økonomiske muskler, som nå har tatt beslutning­en om å gå tungt inn i hele øvre Telemark.

I 2017 omsatte Berge Gruppen for 450 millioner. 2016 viser en omsetning på 364 millioner, et ordinaert resultat før skatt på 70,9 millioner og et driftsresu­ltat på 26,6 millioner. Med ny strategi er målet å nå 500 millioner i 2018.

– Ja, nå er vi klare for å bli en aktør i øvre Telemark, bekrefter ansvarlig for eiendomsut­vikling i familiekon­sernet, Per O. Berge overfor Varden.

– Telemark er et spennende marked. Vi har jo vaert en stor aktør innen hytteutbyg­ging i Vågslid/Haukeli-området i over 30 år. Nå er strategien å gå inn i nye markeder i hele øvre Telemark.

– Hva er bakgrunnen for oppkjøpene i Haukeli og Åmot og den nye strategien?

– Vi ser i første omgang på både Rauland og Hovden som spennende markeder. Vår strategi er først å få et fotfeste med byggevaref­orretninge­r før vi går inn i hytteutvik­lingsmarke­det. Vi overtok i starten av 2017 de to byggevaref­orretninge­ne med tanke på også å bli en aktør i hyttemarke­dene. Nå posisjoner­er vi oss

– I første omgang har vi hatt fokus på å implemente­re vår kultur, rutiner og forretning­sdrift, i tillegg til at vi har bygd opp en byggevaref­orretning i Haukeli. Det samme vil vi gjøre i Åmot til våren/sommeren. Vi tror begge forretning­ene har større potensial enn det som er tatt ut.

XL Bygg i Haukeli ble kjøpt av tidligere driver og eier Roger Lie.

Selger i Åmot var drivere og eiere Tor og Geir Tjønn. Berge vil ikke ut med kjøpssumme­ne, men sier de har brukt «noen millioner», og at de er klare for ytterliger­e investerin­ger i hytteTelem­ark. Så langt har den nye Telemark-satsingen kommet på 30–35 millioner.

– Nå posisjoner­er vi oss både i forhold til Rauland og Hovden. Vi skal bygge noen hytter på spekk allerede til våren/sommeren i Rauland. Det ble litt sent på høsten i fjor for å komme skikkelig inn i markedene, men vi har kjøpt noen tomter i Rauland og vil se naermere på Hovden framover. Også aktuelt med Gaustablik­k

– Hvilken prisklasse satser dere på i Rauland?

– Det blir nok rundt 3,5 millioner kroner for komplette hytter med fire soverom, to bad og inkludert alle avgifter. Prisnivået i Rauland ligger rundt en halv million lavere enn på Vågslid. Vi la ut et nytt felt på Vågslid med 83 tomter i oktober. Så langt har vi 15–20 kjøpere på feltet. De fleste fra Vestlandet. Det blir bygging til våren og utover sommeren.

Berge-familien er store både innen trelast, byggvare, husbygging og hyttebyggi­ng. I Telemark satser de på trelast, byggvare og hytter.

– Det er et veldig lite husmarked i øvre-Telemark. Det er naturlig at fokus er på hytter.

– Men dere ser vel ikke videre utover Rauland og Hovden?

– Å, jo da – vi har selvsagt tenkt oss videre, men har ikke rukket å komme så langt ennå. Videre i Telemark er målet – uten tvil. Vi ønsker oss primaert fotfeste innen byggvare før vi satser direkte på hyttebyggi­ng, slik at vi har så mye som mulig av verdikjede­n. Det er strategien å vaere en lokal aktør i de områdene vi satser, poengterer Berge.

Byggvare- og trelastfor­retningene i Haukeli og Åmot har 10–12 årsverk. Daglig leder for begge virksomhet­ene er Torbjørn Haugarna.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? HYTTEBYGGI­NG: Hyttebyggi­ngen i Rauland ligger fortsatt på et veldig høyt nivå. Her fra Holtardale­n i 2017.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO HYTTEBYGGI­NG: Hyttebyggi­ngen i Rauland ligger fortsatt på et veldig høyt nivå. Her fra Holtardale­n i 2017.
 ??  ?? HAR PLANER: Hytteutvik­ler og entreprenø­r Per O. Berge i Berge Sag er klar for å satse både i Rauland og på Hovden.
HAR PLANER: Hytteutvik­ler og entreprenø­r Per O. Berge i Berge Sag er klar for å satse både i Rauland og på Hovden.
 ??  ?? KLAR MED MILLIONER: Per O. Berge har ansvaret for eiendomsut­vikling i familiesel­skapene med naer 450 millioner iomsetning i 2017. I fjor kjøpte de opp XL Bygg-forretning­ene i både Haukeli og Åmot.
KLAR MED MILLIONER: Per O. Berge har ansvaret for eiendomsut­vikling i familiesel­skapene med naer 450 millioner iomsetning i 2017. I fjor kjøpte de opp XL Bygg-forretning­ene i både Haukeli og Åmot.
 ??  ?? NESTE?: Berge-familien er ikke fremmed for å satse også på Gaustablik­k-området de neste årene.
NESTE?: Berge-familien er ikke fremmed for å satse også på Gaustablik­k-området de neste årene.
 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ??
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway