Varden

Teknologi til glede og besvaer

- Stortingsr­epresentan­t (H) og dr. scient

Til våren skal Stortinget evaluere bioteknolo­giloven (St.mld. 39, 16-17). Den teknologis­ke utviklinge­n akselerere­r i fart. Vi må bestemme oss for om andre land definerer utviklinge­n, eller om Norge skal ta i bruk flere av muligheten­e bioteknolo­gien gir oss.

Bioteknolo­gien gir oss bedre og mer spesifikk diagnostik­k og behandling av pasienter, bedre framstilli­ng av legemidler og flere muligheter innen assistert befruktnin­g. Verktøyene til å kurere mange sykdommer eller tilstander er tilgjengel­ige, eller under utvikling. I dag bremses bruken hovedsakel­ig av ressurstil­gang eller etikk.

Meningene er delte om hvor langt vi skal gå i å «fikse» mennesker, og problemsti­llingene er krevende. I Stortingsm­eldingen foreslås det at den medisinsk-teknologis­ke utviklinge­n og bedre analysever­ktøy skal komme pasienter til gode i genetiske undersøkel­ser.

De siste årene er det utviklet en ny metode(CRISPR/Cas9) som på sikt skal antas å kunne gjøre det mulig å utføre målrettede endringer i genene til mennesker. Der sykdommen skyldes kjente genmutasjo­ner, vil genterapi kunne fikse det genet som gir sykdom. Genterapi skal kun vaere tillat brukt til å behandle eller forhindre alvorlig sykdom, og det skal fortsatt vaere forbudt å skape genetiske endringer som går i arv til kommende generasjon­er.

Transplant­ering av stamceller for å begrense eller kurere sykdomsutv­ikling er allerede tatt i bruk i mange av våre naboland, og et forsknings­prosjekt som tar i bruk stamceller for å hjelpe personer med MS er i gang på Haukeland sykehus. Foreldre har i dag mulighet til å fryse ned stamceller fra navlestren­gsblod, i tilfelle barnet utvikler alvorlig sykdom som kan kureres av stamceller. Detertil og med mulig å omprogramm­ere modne, spesialise­rte celler til stamceller, selv om dette ennå er på forsknings­stadiet. Det kan gi fantastisk­e muligheter. De nye stamcellen­e kan differensi­eres til friske, organspesi­fikke celler og transplant­eres tilbake i pasienten. Slik vil man kunne løse mange av de i dag uhelbredel­ige sykdommene, som eksempelvi­s Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom og ALS.

Det er sannsynlig­vis bare et tidsspørsm­ål før transplant­asjon av pasientens egne stamceller blir en vanlig behandling­smetode for alvorlige sykdommer. Dersom slik behandling hjelper, er forsvarlig for pasienten, og ressursmes­sig overkommel­ig, mener jeg den bør tas i bruk for å hjelpe disse pasientene.

Et annet spørsmål i bioteknolo­gimeldinge­n er om helseperso­nell skal kunne informere pasientens slektninge­r om genetisk sykdom. Dersom svaret er ja, bør man ikke da samtidig tilby gen-redigering til de med sykdomsfre­mkallende mutasjoner? Utviklinge­n av nye metoder skjer raskt, og gjør at behov blir satt opp imot etikk. Spørsmålen­e er mange og vanskelige.

Jeg mener vi må forvalte ny kunnskap og de nye muligheten­e med klokskap. Det nytter ikke å lukke øyne og ører og late som om muligheten­e ikke finnes. Å si blindt nei til utvikling her i landet, vil ikke hindre at verktøyene blir tatt i bruk i andre land, og at den norske befolkning­en vil benytte seg av det der. Vi må ta et klart standpunkt til hva vi vil tillate og ikke, basert på gode, faktabaser­te diskusjone­r, som også ivaretar etiske problemsti­llinger. Det angår deg. Og meg.

Blimedi debatten til våren. Marianne Synnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway