Varden

Pølser og Tanya Tucker

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Uvaner er til for å gjentas. I helga gjorde undertegne­de noe som vel knapt nok har skjedd på åtte år: Jeg gikk inn på en bensinstas­jon og ba om en wiener i brød. Dette var som å ta turen tilbake til 1980-tallet da man levde som et vilt dyrt og hadde bensinstas­jonen som sitt andre hjem. Både pølsa og følelsen var god, spesielt siden herremålti­det ble inntatt bak rattet de siste kilometern­e til Vardens hovedredak­sjon. Egentlig skal vi ikke spise pølser når vi kjører bil. Egentlig skal vi ikke spise pølser heller, hvis vi skal følge Helsedirek­toratets kjøreregle­r. Og hvis vi skal følge Miljødirek­toratets kjøreregle­r, så skal vi helst ikke kjøre bil heller, i hvert fall ikke med bensin på tanken. Men når vi først kjører bil, må også kroppen får litt drivstoff. Det er derfor pølsedisk og bensinpump­er passer så godt sammen. Så ved naermere ettertanke, kan det vaere lurt å spise litt snadder mens doningen snirkler seg bortover en landsveg.

Men tilstanden­e var altså verre før. Som frilansjou­rnalist i de glade 80-årene bodde man naermest i bilen. Det var da doningen ifølge dårlige venner sto i fare for å bli avskiltet av helserådet. Det var ikke spesielt ryddig i forsettet og enda verre kan det ha vaert i baksetet. Akkurat det kan jeg erkjenne i ettertid. Men i det minste hadde man det ganske koselig når jobbkjørin­g kunne kombineres med pølse i munnen og Tanya Tucker på kassettspi­lleren. Så hvis det er noen som tror at 1980-tallet er lenge siden: Ja, vi hadde kassettspi­ller allerede på den tiden. Så det så.

Det er ellers laget mange vitser om utviklinge­n av bensinstas­jonene. Når kommer for eksempel den første som ikke selger bensin? Det vil nok skje før eller siden. Men en bensinstas­jon uten pølser er langt mer utenkelig. Det blir som et bibliotek uten bøker eller et fjernsyn uten fotball.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway