Varden

Norges yngste konsertmes­ter

Fioliniste­n Guro Kleven Hagen har med overvelden­de juryflerta­ll blitt innstilt til stillingen som konsertmes­ter I i Operaorkes­tret.

-

Med sine 23 år er hun tidenes yngste konsertmes­ter i Den Norske Opera & Ballet, og den yngste i Norge.

– Konsertmes­terrollen er ganske ny for meg, men det er en utfordrend­e og spennende jobb som jeg ser frem til å vokse på og vokse inn i. Jeg har jobbet som musiker i noen år, og uansett om det har vaert som solist, i en kammermusi­kkgruppe eller i et orkester, brenner jeg for å få ta del i stor musikk, sier Guro Kleven Hagen i en pressemeld­ing formidlet av NTB.

I sin nye jobb skal hun – sammen med de to øvrige konsertmes­trene, Catharina Chen og Øyvind Bjorå – lede Operaorkes­tret, med sine 101 fulltidsan­satte musikere, og vaere bindeledd mellom dirigent og orkester.

Guro Kleven Hagen debuterte i 2011 med Oslo-Filharmoni­en og Jukka Pekka Saraste, og har siden da holdt konserter med flere av Skandinavi­as fremste orkestre. Hennes innspillin­g av Prokofievs andre og Bruchs første fiolinkons­erter med Oslo-Filharmoni­en og Bjarte Engeset ble plukket ut som «Editor’s Choice of the Month» i det internasjo­nalt anerkjente Gramophone Magazine i august 2014. Innspillin­gen ble også nominert av Gramophone Magazine som en av de beste klassiske utgivelsen­e i 2014/15.

Hun har som kammermusi­ker spilt med blant andre Janine Jansen, Leif Ove Andsnes, Marianna Shirinyan, Maxim Rysanov, Andreas Brantelid, Shlomo Mintz, István Vardai, Itamar Golan, Ida Haendel, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland, og vunnet priser i flere internasjo­nale konkurrans­er. I 2010 fikk hun 2. pris i «Eurovision Young Musician» i Wien, en konkurrans­e direktesen­dt på TV over store deler av Europa, og samme år ble hun tildelt «EMCY Prize for Music» i den internasjo­nale Menuhinkon­kurransen. Kleven Hagen har nettopp avsluttet studier med Antje Weithaas ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin, etter å ha gått flere år på Barratt Due musikkinst­itutt i Oslo. Hun spiller på en på en C. Bergonzi, også kjent som «Kreisler-Bergonzi» på lån fra Dextra Musica.

– Jeg er veldig glad og stolt over at vi har fått tak i Guro og at hun vil jobbe hos oss, sier orkestersj­ef, Håvard Vegge. Guro Kleven Hagen vil tiltre stillingen rundt påsketider.

 ??  ?? TIDENES YNGSTE: Guro Kleven Hagen er ny konsertmes­ter i Operaorkes­tret.
TIDENES YNGSTE: Guro Kleven Hagen er ny konsertmes­ter i Operaorkes­tret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway