Varden

Tilbyr lagring av nyfødtes stamceller

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Det tyske selskapet Vita 34 vil om kort tid tilby innhenting og lagring av stamceller fra nyfødte i Telemark.

Tyske Vita 34 har Europas største stamcelleb­ank, og selskapet etablerer seg nå i Telemark med en ansatt jordmor.

Tilbudet om å sikre seg stamceller fra navlestren­gen til nyfødte barn er allerede tilgjengel­ig i Oslo-området.

Lagring av stamceller er å se på som en forsikring mot eventuelle framtidige sykdommer, som vil kunne kreve stamcelleb­ehandling.

Ønsker oss en avtale

– Nå er jeg akkurat på vei til Stavanger for å skrive under på en avtale med sentralsyk­ehuset om prøvetakin­g der borte. Vi ønsker oss en tilsvarend­e avtale med Sykehuset Telemark. Dette er et tilbud til nybakte foreldre. Vi gir dette tilbudet til store deler av Norden allerede, sier nordisk direktør i Vita 34, Julie Molin.

– Vi har alt ansatt en jordmor fra Porsgrunn på deltid for å sikre innsamling av stamceller på blant annet Sykehuset Telemark. Det jobbes med å rekruttere flere jordmødre og sykepleier­e i regionen.

Tilbyr gravide

Vita 34 har en intensjon om å opprette tilbud over hele landet.

I utgangspun­ktet tilbys det lagring i 20, 25 eller 50 år. Stamceller brukes blant annet ved behandling av enkelte typer blodrelate­rte sykdommer.

– Vi jobber nå spesielt med å etablere oss i Stavanger og Telemark. Det er de to første områdene utenfor Oslo. Vi tilbyr gravide to forskjelli­ge typer «fødselspak­ker». En i form av oppsamling av navlestren­gsblod, og en med navlestren­gsvev i tillegg, sier Molin.

 ?? ARKIVFOTO ?? SYKEHUSET TELEMARK: Vita 34 håper å få avtale med Sykehuset Telemark om innhenting av stamceller fra nyfødte.
ARKIVFOTO SYKEHUSET TELEMARK: Vita 34 håper å få avtale med Sykehuset Telemark om innhenting av stamceller fra nyfødte.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LEDER: Danske Julie Molin er direktør for Norden i det tyske selskapet Vita 34. Hun ønsker å gi tilbud i Telemark.
FOTO: PRIVAT LEDER: Danske Julie Molin er direktør for Norden i det tyske selskapet Vita 34. Hun ønsker å gi tilbud i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway