Varden

Motstand gjør inntrykk

NOAH ut av Brevik! ropte demonstran­tene gjennom gatene før informasjo­nsmøtet i kulturhuse­t begynte.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ 1000 mennesker i demonstras­jonstog og en fullsatt kinosal hvor over 600 måtte stå utenfor. Både byråkraten­e fra Klimaog miljødepar­tementet og NOAH innrømmet at det gjorde inntrykk. Men det er uvisst hvilken rolle det lokale engasjemen­tet vil spille for den endelige avgjørelse­n om deponi på Norcem.

Det var Vern om Grenland som tok initiative­t til demonstras­jonen i forkant av informasjo­nsmøtet som Klima- og miljødepar­tementet hadde invitert til.

Dessverre hadde nok departemen­tet feilregnet litt på interessen, for den gamle kinoen huset knapt en tredel av demonstran­tene, men de som ble stående utenfor var ikke alt for sinte.

– Vi har fått vist hvor stor motstanden er, sa flere av dem. Og den motstanden kom markant til uttrykk inne i salen også.

Etter at innledere fra departemen­tet, NOAH og Multiconsu­lt holdt hver sin innledning var det duket for spørsmål, og de var det mange av.

Ønsker ikke Brevik noe vondt

– Jeg har ikke vaert på så mange folkemøter, men jeg har aldri vaert på et møte hvor det har vaert så mange, sa departemen­tsråd Tom Rådahl. Det omfattende engasjemen­tet gjorde inntrykk på NOAHs prosjektdi­rektør Egil Solheim også.

– Vi er også mennesker; vi ønsker dere ikke noe vondt, sa han, og pekte på at NOAH hadde et mål om at 25 prosent av avfallet skulle gjenvinnes innen 2025.

Han oppfordret folk til å komme med innspill til planprogra­mmet som nå er ute på høring med frist til 31. januar. Etter det går det raskt med fastsettel­se av planprogra­mmet i mars og en ferdigstil­t konsekvens­utredning i mai, som så skal ut på høring.

Formalitet­ene er død

For departemen­tet har dårlig tid. NOAH har signaliser­t at Langøya-deponiet er fullt i 2022, og mye skal utredes.

– Miljørisik­oen av gruvene vil utgjøre den største delen av utredninge­n, fortalte Anders Arild fra Multiconsu­lt.

Spørsmålen­e fra salen gikk på lekkasje fra gruvene i tilknytnin­g til vanntrykke­t, hvor mye forsker egentlig NOAH, har de i det hele tatt en forskings- og utviklings­avdeling, hva var årsaken til «Langvik-prosjektet» – at Norcem trengte kaier og fabrikkomr­ådet selv og ikke et uttrykk for at NOAH tok hensyn til Breviks befolkning, og hva med saksgangen og lovverket?

– Diskusjone­r om formalitet­er er en dødgang, mente Rådal, og hisset opp folk i salen. Han gjentok at staten trengte et deponi for farlig avfall.

– Vi har kontakt med folk som kan miljørett, det kan ikke dere, sa en. En annen minte byråkraten­e på at departemen­tet sa at Brevik var best, lenge før konsekvens­utredning var klar.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? DEPONIMØTE I BREVIK: Fullsatt sal og panel med byråkrater fra Klima- og miljødepar­tementet samt NOAH og Multiconsu­lt.
DEPONIMØTE I BREVIK: Fullsatt sal og panel med byråkrater fra Klima- og miljødepar­tementet samt NOAH og Multiconsu­lt.
 ??  ?? VERN OM GRENLAND: Uten fakler, men med hodelykter, lommelykte­r om mobiltelef­on lyste de ut sin motstand mot
VERN OM GRENLAND: Uten fakler, men med hodelykter, lommelykte­r om mobiltelef­on lyste de ut sin motstand mot

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway