Varden

Datterens grusomme historier

Karl Rikard Johansen fikk høre hvordan datteren hans vasket blod og pakket inn liket til Kari Grønnestad. Men han fikk ikke høre hvordan Kari ble drept.

- ▶ Jon-Inge Hansen ▶ Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Karl Rikard Johansen er far til kvinnen som er tiltalt for skjending av Kari Grønnestad. I går var han i retten og hørte datteren fortelle historien sin.

Datteren til Kari Grønnestad satt på tiltaleben­ken i Nedre Telemark tingrett i går, anklaget for likskjendi­ng. Hun valgte å forklare seg nøye om de groteske detaljene.

Prøvde å skåne sønnen (3)

Siden hun ikke er anklaget for drap lenger, startet hun forklaring­en sin i det øyeblikket moren lå ihjelslått på datterens badegulv:

– Samboeren min ba meg om hjelp til å løfte mamma opp i badekaret. Jeg hjalp til med det og deretter å vaske og tørke opp blod. Etterpå hentet han en dyne, som vi la rundt mamma. Da dette var gjort gikk vi ut av badet. Sønnen min var i stua, så vi gikk ut til ham og sørget for at han ikke fikk se noe av det som hadde skjedd, forklarte den 33 år gamle kvinnen i retten.

Etter at den tre år gamle sønnen var i seng fortsatte de å pakke inn morens lik og gjøre klart for å kvitte seg med det. Ifølge kvinnen var hun medhjelper og samboeren tok regien.

– Han hadde liksom klart for seg hvordan dette skulle foregå, så han ba meg hente gaffateip og søppelsekk­er som ble pakket rundt henne. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde som han sa; det bare ble sånn. Jeg var helt sjokkert, forklarte kvinnen.

Sammen lempet de liket inn i et stort hundebur og pakket det inn i dyner, telt og kamuflasje­nett. Når det lysnet av morgen, bar de buret opp i andre etasje, så ikke sønnen skulle se liket av sin bestemor. Neste natt bar de det ned igjen og ut i bilen.

– Begge to var med å baere, så kjørte samboeren min alene av gårde med buret. Jeg ble igjen for å passe på sønnen vår, forklarte Kari Grønnestad­s datter.

Styrte utenom draps-snakk

Hver gang hun eller andre vitner naermet seg spørsmålet om hvem som faktisk drepte Kari Grønnestad, sørget forsvarer Ellen Holager Andenaes eller aktor Kjell Ove Ljosåk eller dommer Vegard R. Lauvdahl for at de styrte utenom.

Grønnestad­s datter var lenge tiltalt for drapet, men Riksadvoka­ten henla saken på grunn av bevisene. Isteden ble både datteren (33) og datterens samboer (37) tiltalt for likskjendi­ng.

– Jeg minner om at tema for denne saken er hva som skjedde med Kari Grønnerøds legeme etter at hun var død. Hvem som drepte henne er ikke tema, sa Holager Andenaes da rettssaken begynte.

Tror det var drap

– Jeg tror datteren min drepte Kari, men rettssaken ble omtrent som jeg hadde ventet, sier Karl Rikard Johansen, som var samboer til Kari Grønnestad og er far til kvinnen (33) som er tiltalt for likskjendi­ng.

Han satt i retten og hørte datteren forklare seg. Hun ble tårevåt i øyekroken da han kom inn og satte seg på tilhørerbe­nken og så på henne.

Når datteren fortalte sin historie, hevdet hun at samboeren tok initiative­t til å pakke inn og dumpe liket, og at hun bare var en medhjelper. Samboeren satt på gangen utenfor rettssalen, og skulle forklare seg som vitne. Det ble endret halvveis i rettssaken, og han fikk beskjed om at han kunne gå hjem igjen. Trolig var det fordi partene i retten var redde for at han ville snakke mer om hvem som drepte Kari Grønnestad enn hvordan liket ble behandlet.

Samboeren (37) var sint og opprørt da han ikke fikk vitne, og er fast bestemt på at hans

versjon skal fortelles.

Varden snakket med ham to dager før rettssaken. Da sa han at han kom inn på badet og så kjaeresten sin sitte oppå Kari Grønnestad og slå henne i hodet med en hammer. Etterpå skal hun ha tatt hele jobben med opprydding og innpakking av liket. Han hjalp bare til med baering og å få liket inn i buret.

Slipper å sone mer fengsel

– Overkroppe­n var allerede puttet inn i buret, men det måtte snus på høykant for å få inne resten av kroppen. Det hjalp jeg til med, sier 37-åringen.

Men dette fikk han altså ikke mulighet til å si noe om i kvinnens (33) rettssak, der hennes forklaring ble stående alene. Retten kan derfor bare forholde seg til at hun hadde en underordne­t rolle som medhjelper. Det la også aktor til grunn da han la ned påstand om seks måneders fengselsst­raff. Den vil i så fall allerede vaere ferdig sonet, siden kvinnen satt 172 dager i varetekt i 2015. Forsvarere­n hennes ba om mildest mulig straff, og la også stor vekt på at politiet har somlet med saken det siste året.

Dom i saken faller fredag 19. januar.

 ??  ?? IKKE NEVN DRAPET: En viktig jobb for forsvarer Ellen Holager Andenaes ble å passe på at ingen snakket om hvem som drepte Kari.
IKKE NEVN DRAPET: En viktig jobb for forsvarer Ellen Holager Andenaes ble å passe på at ingen snakket om hvem som drepte Kari.
 ??  ?? PAPPA: Karl Rikard Johansen var samboer til Kari Grønnestad og er far til kvinnen (33) som er tiltalt. Han tror datteren drepte Kari, men hun er ikke tiltalt for det.
PAPPA: Karl Rikard Johansen var samboer til Kari Grønnestad og er far til kvinnen (33) som er tiltalt. Han tror datteren drepte Kari, men hun er ikke tiltalt for det.
 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
BEGGE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway