Varden

Bompenger og faerre p-plasser

Dyrere bompasseri­nger og faerre pplasser kan få ned biltrafikk­en i byene.

- PORSGRUNN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Målet med Bypakke Grenland er at trafikken i byene skal ned. Mandag holdes det et åpent orienterin­gsmøte om hvordan målet skal nås.

– Trafikkvek­sten skal ned. Det er Stortinget­s mål med milliarden­e til Bypakke Grenland og liknende pakker i ni norske storbyområ­der, fortalte statssekre­taer Bjørnar Laabak (Frp).

Hvor politikern­e tillater at det bygges boliger har stor betydning for reisemønst­eret.

– Vi må følge opp og vaere lojale mot egne arealplane­r. Det kan vaere vanskelig når utbyggere kommer og vil sette ut felt til boliger, advarte Laabak.

Har prøvd å se inn i framtiden

Hvordan man skal få mindre trafikk samtidig med at befolkning­en øker var tema da Bypakke Grenland inviterte naeringsli­v, politikere, det offentlige og andre til «Møteplass for byutviklin­g» i AElvespeil­et onsdag.

– I 2017 ble det gjort et omfattende utrednings­arbeid, sa fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid da han ønsket velkommen.

– Eva Preede fra Statens veg- vesen og Bodil Riis fra Jernbanedi­rektoratet har sammen med en gjeng fagfolk prøvd å se inn i framtida. Sammen med ordførerne i Skien, Porsgrunn, Siljan, og Bamble har jeg fulgt prosessen i denne statlige utredninge­n tett. Resultatet er et nybrottsar­beid, sa Løkslid, som gledet seg til å få rapporten presentert.

En skrue som virker

Direktør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen røpet at ingenting var så virkningsf­ullt som bompenger. Det var en skrue som kunne slakkes eller strammes, og den virket. Det samme gjør fjerning av parkerings­plasser.

– Jeg vil påstå at det er Oslo som har gjort det på dette området, sa Moe Gustavsen som avsluttet med å overrekke et eksemplar av «Byutrednin­g Grenland» til grenlandso­rdførerne og fylkesordf­øreren.

Prosjektle­der Eva Preede fortalte at det Grenland kommer til å bli målt mot framover var trafikken første januar 2016. Statens mål er at trafikken i byene ikke skal øke fram mot 2030, enda det er ventet stor vekst nettopp i byene.

– Men det kan hende Grenland lettere kan nå de statlige målene, fordi veksten her forventes å bli lavere, sa Preede.

P-avgift fra jobben

Utredninge­n hadde finregnet på effekten av ulike tiltak, men ingenting var så effektivt som å øke pris for bompasseri­nger med 50 prosent samt å legge begrensnin­ger på parkerings­plassene. Det var ikke lov ennå, men arbeidsgiv­erne kunne for eksempel pålegges å ta betalt av ansatte som bruker bedriftens parkerings­plasser, med 24 kroner dagen. Og i sentrum kan avgifter eller fjerning av parkerings­plasser vaere virkningsf­ullt.

Byutrednin­gen viser fire pakker med ulike tiltak – som kan gjøre det mulig å nå målet om nullvekst i personbilt­rafikken i Grenlands-området.

Utrederne har for eksempel tenkt nytt om Bratsbergb­anen ved å forlenge den til Larvik. Det kan ha reduserend­e effekt på trafikken om pendlere til og fra Vestfold kan ta tog med 20 minutters mellomrom.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? FIKK LESESTOFF: Ordførerne Hallgeir Kjeldal (Ap), Bamble, Hedda Foss Five (Ap), Skien, Kjell A. Sølverød (Sp), Siljan, Robin M. Koss (Ap), Porsgrunn og fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) fikk hvert sitt eksemplar av den statlige utredninge­n som tar...
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD FIKK LESESTOFF: Ordførerne Hallgeir Kjeldal (Ap), Bamble, Hedda Foss Five (Ap), Skien, Kjell A. Sølverød (Sp), Siljan, Robin M. Koss (Ap), Porsgrunn og fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) fikk hvert sitt eksemplar av den statlige utredninge­n som tar...
 ??  ?? OSLO: – Jeg vil påstå at det er Oslo som har gjort det, sa veidirektø­r Terje Moe Gustavsen om p-plasser.
OSLO: – Jeg vil påstå at det er Oslo som har gjort det, sa veidirektø­r Terje Moe Gustavsen om p-plasser.
 ??  ?? NYE IDEER: Eva Preede presentert­e nye ideer – som å forlenge Bratsbergb­anen til Larvik.
NYE IDEER: Eva Preede presentert­e nye ideer – som å forlenge Bratsbergb­anen til Larvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway