Varden

Gravde opp gravminner

Riksantikv­aren ser alvorlig på at historiske graver på kirketomta har blitt gravd opp ved en feil. Utbyggeren slipper likevel unna politianme­ldelse.

- Vendy.berg.hegle@varden.no

▶ Riksantikv­aren ba Telemark fylkeskomm­une om å politianme­lde gravearbei­dene og samtidig sørge for at arbeidene ble stanset dersom flere gravminner sto i fare for å bli ødelagt tidligere denne uken.

Bakgrunnen er at gravene etter Eidsvollsm­ann Jens Fabricius, hans kone Elisabeth Marie Fabricius og Aall feilaktig har blitt gravd opp på kirketomta til gamle Østre Porsgrunn kirke.

–Det er nasjonal kulturminn­everdi knyttet til disse gravene og vi ser svaert alvorlig på dette. Fabricius var en av Eidsvollsm­ennene og døde i Porsgrunn. Den historien er viktig å formidle, og gravminner skal respektere­s, sa Linda Veiby hos Riksantikv­aren om reaksjonen onsdag formiddag.

Gravlegges på nytt

Etter at fylkeskomm­unen i løpet av onsdagen fikk undersøkt saken naermere, har de besluttet å ikke politianme­lde saken. – Gravingen her skulle aldri skjedd, men vi har vurdert det slik at vi ikke kommer til å anmelde saken, sier Line Grindkåsa, teamleder i kulturarv-avdelingen ved Telemark fylkeskomm­une, og utdyper:

– Det er en svaert uheldig hendelse, men det viser seg imidlertid at entreprenø­ren har samlet inn skjellettm­ateriale og ivaretatt dette på en forsvarlig måte, sier hun, og opplyser at alle tre vil bli gravlagt på nytt på samme sted når anleggsper­ioden er over.

– Tross alt har vi en ganske heldig løsning på en uheldig situasjon. Det betyr at man i framtiden vil ha et gravminne å besøke. Skjellette­ne vil bli lagt tilbake der de skal ligge.

Etterforsk­es fremdeles

Det er Komiteen for gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke som har henvendt seg til Riksantikv­aren, og gjort oppmerksom på gravingen.

De har også bedt politiet inkludere «inngrep og skadeverk på kirkegårde­n og gravene av nasjonalhi­storisk verdi» i saken de anmeldte i midten av desember i fjor.

Politiadvo­kat Svein Folkestad bekrefter at de har mottatt tillegget.

– Saken er fortsatt til etterforsk­ing og det er ingen avgjørelse ennå, sier han.

▶ Vendy Berg Hegle

 ?? ARKIVFOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? BEKLAGER: Kirkesjef Johannes Sørhaug bekrefter og beklager at det har blitt gravd på feil sted.
ARKIVFOTO: RAGNHILD JOHANSEN BEKLAGER: Kirkesjef Johannes Sørhaug bekrefter og beklager at det har blitt gravd på feil sted.
 ??  ?? HAR GRAVD PÅ FEIL STED: I forbindels­e med anleggsarb­eidet på branntomta på Kjerkehaug­en har gravminner etter Telemark fylkeskomm­une. Bildet er fra da Komiteen for gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke politianme­ldte grave-
HAR GRAVD PÅ FEIL STED: I forbindels­e med anleggsarb­eidet på branntomta på Kjerkehaug­en har gravminner etter Telemark fylkeskomm­une. Bildet er fra da Komiteen for gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke politianme­ldte grave-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway