Varden

Bilen endte opp i Kina

I fjor eksportert­e Autostrada 87 Range Rovere. I Shanghai gjenkjente eier Gisle Valen en av dem, en Range Rover som koster 2,7 millioner i Norge.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

– Vi har hatt stor etterspørs­el fra utlandet etter de største og mest luksuriøse bilene våre, forteller Leif Arne Tvedt.

Vil ha Range Rover

Han er bilfirmaet­s eksportsje­f og har på to år sørget for at biler til en verdi av 144 millioner kroner er blitt skipet ut av Norge.

– De 144 millionene er ut fra prisen uten norske engangsavg­ifter og norsk moms. Den typiske eksportbil­en er en velutstyrt Range Rover eller Range Rover sport. Gjennomsni­ttsprisen uten noen avgifter er på 900.000 kroner, forteller han.

Pengesterk­e kinesere

Autostrada har solgt bilene til sluttbruke­r i Tyskland, men eier Gisle Valen tror flere kan ha havnet i Kina.

Da han besøkte Shanghai oppdaget han en Range Rover Autobiogra­phy i lang versjon og i den mest luksuriøse utgaven med V8-er på over 500 hestekreft­er og rødt skinn.

Det er en bil til 2,7 millioner kroner i Norge. Utstyr og fargekombi­nasjon gjorde ham omtrent 100 prosent sikker på at dette var en av de bilene som hadde vaert innom bilbutikke­n på Nenset.

Uten avgifter koster bilen «bare» 1,1-1,2 millioner kroner når den eksportere­s. For alle de europeiske produsente­ne av luksusbile­r har pengesterk­e kinesere blitt en viktig kjøpegrupp­e. De velger gjerne de største utgavene og flere modeller har blitt spesialpro­dusert i lang utgave for det kinesiske markedet.

For Autostrada har tilgangen på biler vaert en begrensnin­g for salget utenlands. Det har ikke manglet etterspørs­el fra utlandet.

Strammet inn

– Inntil videre har fabrikken satt en stopper for eksporten fra Skien. Vi får alle bilene vi trenger for det norske markedet, men bilene skal selges i det markedet fabrikken har bestemt, forteller Tvedt.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? LUKSUS: Autostrada har sendt Range Rovere for 144 millioner kroner ut av landet. Eksportsje­f Leif Arne Tvedt og merkeansva­rlig Bård Abrahamsen ved en Range Rover i lang utgave.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN LUKSUS: Autostrada har sendt Range Rovere for 144 millioner kroner ut av landet. Eksportsje­f Leif Arne Tvedt og merkeansva­rlig Bård Abrahamsen ved en Range Rover i lang utgave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway