Varden

– Må tenke gjennom hva vi bruker kreftene på

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er lydhør for partiorgan­isasjonen, men at han ikke har anbefalt å avholde ekstraordi­naert landsmøte etter Giske-saken.

- ▶ Birgitte Iversen, NTB OSLO

Arbeiderpa­rtiet avholder et ek- straordina­ert landsstyre­møte på Gardermoen 29.–30. januar i kjølvannet av varslingss­akene mot den nylige avgåtte nestledere­n Trond Giske.

Der er det ventet at spørsmålet om ekstraordi­naert landsmøte blir et tema. Enkelte fylkeslede­re og lokalpolit­ikere har tatt til orde for at det er behov for et landsmøte allerede i år.

Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke si om det er hans anbefaling at det ikke skal holdes et ekstraordi­naert landsmøte, men understrek­er at han heller ikke har anbefalt det.

– Ett år går fort

– Jeg har ikke gått ut og anbefalt at vi skal ha det, men som partileder er jeg lydhør for hva partiorgan­isasjonen mener. Det jeg har minnet om, er at vi har et felles ønske nå om å komme i gang med politikk, ikke minst lokalt, fordi vi forbereder veien mot kommuneval­g i 2019, og at vi skal ha et ordinaert landsmøte om ett år, og det går veldig fort, sier Støre til NTB.

– Frykter du at et ekstraordi­naert landsmøte vil skape ytterliger­e støy og stå i veien for å drive med politikk?

– Jeg vil ikke beskrive hva det kommer til å føre til, jeg bare tenker at vi må tenke gjennom hva vi bruker kreftene våre på. Og det jeg hører når jeg snakker med fylkeslede­re, lokalpolit­ikere og stortingsk­ollegaene mine, er, la oss komme i gang med politikken, sier Støre.

Forventer diskusjon

Enkelte fylkeslede­re og lokalpolit­ikere har tatt til orde for at et ekstraordi­naert møte er nødvendig, både for å vurdere om partiet kan fortsette med kun Hadia Tajik som nestleder framover, men også for å vurdere tilliten til andre medlemmer av Ap-ledelsen.

Et vedtak om et ekstraordi­naert landsmøte krever imidlertid at fylkeslag som represente­rer minst 40 prosent av medlemsmas­sen, stiller seg bak. Flere store fylkeslag, inkludert Oslo, Rogaland, Buskerud, Vestfold og Aust-Agder, har allerede varslet at de ikke ser behovet for et ekstraordi­naert landsmøte.

Støre sier han er forberedt på at det kan bli diskusjon om dette under det kommende landsstyre­møtet.

– Det skal vi ta med et åpent sinn. Jeg har ikke anbefalt det, men jeg tar til etterretni­ng at diskusjone­n er der, og den skal vi ha respekt for, sier han.

Landsstyre­møtet skal avholdes på Gardermoen, men hvor er ikke avklart ennå, får NTB vite av Ap-kilder.

Landsstyre­møter er partiets høyeste organ mellom landsmøten­e som holdes annethvert år, og består av partiets sentralsty­re, fylkespart­ienes ledelse og to representa­nter fra AUF, samt en representa­nt fra Arbeiderpa­rtiets sametingsg­ruppe.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? KALLER INN LANDSSTYRE­T: Generalsek­retaer Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpa­rtiet på Bratteli-seminaret i Oslo onsdag morgen. Støre innkaller til ekstraordi­naert landsstyre­møte i Ap i slutten av måneden.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX KALLER INN LANDSSTYRE­T: Generalsek­retaer Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpa­rtiet på Bratteli-seminaret i Oslo onsdag morgen. Støre innkaller til ekstraordi­naert landsstyre­møte i Ap i slutten av måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway