Varden

Ti timers vakt er alt

50 personer har telefon- og chattevakt hos Kirkens SOS i Telemark. Nå inviterer de til nytt kurs for å bli flere.

- ▶ SKIEN ragnhild.johansen@varden.no

200.000 samtaler renner inn i løpet av et år til de 1.000 medhjelper­ne som er på linja. I realiteten er de 300.000 samtaler, men en av tre får ikke svar. Det håper de å få gjort noe med.

– Vi var 1.200 for noen år siden, men nå er vi redusert, sier daglig leder for Kirkens SOS i Telemark, Arne Sørlie.

Man blir ikke satt på linja før man er opplaert, og det betyr et 40 timers kurs fordelt over to og en halv måned.

Kvier seg

– Det er nok flere som vurderer å bli med, men ofte kvier de seg, sier Sørlie som forsikrer at alle kan trekke seg hvis de ikke vil fortsette, men ferdig «utdannet» kreves det ikke så mye.

– Alle har to vakter på fem timer i løpet av en måned.

God å snakke med, er målet for organisasj­onen. Det handler om å kunne lytte, ønske å forstå, la den andre snakke, gi støtte og råd, lete etter lyspunkter og selvsagt holde på hemmelighe­ter, og kontakten går både via telefon og chat.

Flertallet av dem som jobber i Kirkens SOS er enten unge eller eldre. De unge er ofte studenter og de eldre som regel pensjonist­er. De yngste har en tendens til å forsvinne etter hvert på grunn av utdannelse og jobb, mens de eldre blir nettopp eldre og takker etter hvert for seg.

– Det betyr at vi har en del utskifting, sier Sørlie. Men felles for unge og eldre er at de ønsker å gjøre noe for andre.

Får god faglig hjelp

«Meetoo»-kampanjen har selvsagt ikke gått Kirkens SOS forbi heller. Et par ganger i året, inviteres det til faglig påfyll for medarbeide­rne, og i april tror Sørlie det vil bli fokus på denne kampanjen.

I løpet av kurset gjennomgår man både hvordan man skal snakke med folk som ringer inn og ikke minst når det dreier seg om vonde, vanskelige tema som selvmord og seksuelle overgrep.

– Vi har hjelp av både en psykiatris­k sykepleier samt en prest i gjennomfør­ingen av kurset, sier Sørlie. Han understrek­er at det absolutt ikke at det er et krav at medarbeide­rne må vaere kristne.

– Men de må kunne be for folk hvis de blir bedt om det, understrek­er han. Underveis i kurset er det både rollespill og prøvesitte på linja sammen med en erfaren medarbeide­r, og selvsagt er kurset gratis.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? KIRKENS SOS: Daglig leder i Kirkens SOS i Telemark, Arne Sørlie håper flere vil bli støttespil­lere for dem som ringer eller chatter til dem.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN KIRKENS SOS: Daglig leder i Kirkens SOS i Telemark, Arne Sørlie håper flere vil bli støttespil­lere for dem som ringer eller chatter til dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway