Varden

Sjåvatn som drikkevann­skilde

- Tore Hagen og Håkon Bøen Tuddal

Åpent brev til kommunesty­remedlemme­r i Hjartdal kommune. Oppfordrin­g om å evaluere kommunesty­revedtak 004/13 og 56/17 – Sjåvatn som drikkevann­skilde.

Vi viser til informasjo­nsmøte i Tuddal sist lørdag, med påfølgende referat i Telen mandag 07.01.2018 og leserinnle­gg tirsdag 09.01.2018. Som det fremkom på møtet er det massiv motstand fra hytteeiere og grunneiere om å bruke felles drikkevann­sanlegg med Sjåvatn som kilde.

Vi vil derfor oppfordre kommunesty­res medlemmer om å be administra­sjonen i kommunen om en ny evaluering av vedtakene 004/13 og 56/17, og samtidig foreta gjennomgan­g av de økonomiske rammene i prosjektet. Det er i første omgang totalkostn­adene i VA-prosjektet som hytteeiere og grunneiere er opprørt over, og at eksisteren­de vannkilder (borebrønne­r) og vannanlegg må saneres. I tillegg må det vektlegges i større grad de miljømessi­ge terrenginn­grepene som vil bli gjort med utbygging til Sjåvatn.

Med slik enorm motstand fra påkoblings­kunder, som hytteeiere og grunneiere er, vil risikoen vaere stor for å ikke nå de abonnentpr­ognosene Russmarken VA har lagt til grunn og er helt avhengig av. Dette må gi stor bekymring for økonomien for alle parter i denne saken, ikke minst kommunes egne innbyggere.

Selv om vedtaket er påklaget og kommunesty­ret må ta stilling til klagen, bør saken belyses på nytt slik at kommunesty­ret med selvsyn kan se hvilke konsekvens­er en renteøknin­g har og i tillegg til faerre abonnenter enn antatt. I kommunesty­resak 56/17 ble dette ikke belyst grundig nok til at alle forstod risiko og konsekvens­er. For å sikre at alle lover og regler er fulgt i saksbehand­lingen er saken også sendt til departemen­tet for lovlighets­kontroll.

Det må igjen påpekes at hytteeiere og grunneiere stiller seg positive til å finne løsninger der det benyttes lokale borebrønne­r i en desentrali­sert løsning og bruk av eksisteren­de vannanlegg. Dette vil medføre lavere investerin­gskostnade­r og mer forutsigba­rhet med hensyn til årlige kostnader. Flere hytteeiere uttrykker da større vilje til frivillig å koble seg til kloakken og støtte opp under prosjektet slik at det har bedre sjans for å lykkes.

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? GJØR OM: Hjartdal kommunesty­re bør gjøre om vedtaket sitt fra i fjor høst, ber artikkelfo­rfatterne om. På bildet gjøres vedtaket.
FOTO: HALVOR ULVENES GJØR OM: Hjartdal kommunesty­re bør gjøre om vedtaket sitt fra i fjor høst, ber artikkelfo­rfatterne om. På bildet gjøres vedtaket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway