Varden

– Verdensrek­ord for elbiler

Nybilmarke­det for personbile­r i Norge skiller seg fra alle andre land. Hybrid og elbiler står for halve salget, og i siste måned av 2017 var de ladbare bilene for første gang i flertall.

-

Bilsalget i 2017 var det beste på vel 30 år, og det tredje beste i historien. Kun i jappetiden­s glansdager, 1985 og 1986, var det flere nordmenn som kjøpte seg en ny personbil.

2017-statistikk­en fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en viser 158.650 registrert­e nye biler, drøyt 4000 flere enn i 2016.

Ny definitiv verdensrek­ord målt etter elektrisk andel av personbilm­arkedet.

Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk Elbilforen­ing

Volkswagen ble det største merket, noe de har vaert siden 2010, til tross for at 23.212 biler er en tilbakegan­g på 13 prosent fra året før. Det er saerlig bilene med elmotor som driver salget til det tyske merket

– At den elektriske revolusjon­en fortsetter i Norge, er både ventet og gledelig, sier Volkswagen-direktør Harald Edvardsen-Eibak i en pressemeld­ing.

33. 080 av alle de nye bilene var elbiler, og den mest populaere modellen var Volkswagen eGolf. 6639 nye e-Golf-modeller i Norge ble registrert i 2017, det er en økning på 41 prosent sammenlign­et med året før. Mens en firedel av de nye Volkswagen-modellene var ladbare hybrider.

Stabilt på andreplass

I 2009 var Toyota det største personbilm­erket i Norge, siden den gang har de ligget stabilt på andreplass, og hadde en vekst på tre prosent i 2017, totalt 17.980 biler. Det som er spesielt med Toyota, er at så å si alle bilene, 16.774 stykker, er hybrider.

– I et år hvor vi ble straffet med økte avgifter på våre mest populaere hybridmode­ller, er vi svaert tilfreds med at stadig flere kunder valgte Toyota i 2017. Dette viser at kundene har trykket denne teknologie­n til sitt bryst, sier informasjo­nssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

Han sier at det ikke finnes noe annet land i verden der et bilmerke har en tilsvarend­e hybridande­l av sitt eget salg.

I den siste måneden av 2017 kom Tesla med en voldsom sluttspurt og ble det suverent største merket i desember. Da ble det registrert 2455 biler fra merket, noe som er det høyeste den amerikansk­e bilproduse­n- ten noensinne har hatt i Norge, fordelt på 1429 Model X og 1029 Model S.

Kraftig økning

– Det er en stadig økende interesse for helelektri­ske familiebil­er i Norge. Det er gledelig å se effekten av at forbrukern­e har fått mer kunnskap om elektriske biler, sier Even Sandvold Roland, kommunikas­jonssjef for Tesla i Norge.

Etter at elbilene hadde en tilbakegan­g i 2016, var det en

 ??  ?? LEVERINGER: Volkswagen Golf er totalt sett den mest solgte modellen, den er også den mest solgte elbilen. Antallet e-Golf som ble levert i fjor ville alene gjort den til Norges mest populaere personbil.
LEVERINGER: Volkswagen Golf er totalt sett den mest solgte modellen, den er også den mest solgte elbilen. Antallet e-Golf som ble levert i fjor ville alene gjort den til Norges mest populaere personbil.
 ??  ?? POPULAER: Teslas SUV, Model X, toppet statistikk­en for desember, med 1429 registreri­nger. Det er likevel ikke rekord for en Tesla-modell på en måned i Norge, i mars 2014 ble det registrert 1493 Model S.
POPULAER: Teslas SUV, Model X, toppet statistikk­en for desember, med 1429 registreri­nger. Det er likevel ikke rekord for en Tesla-modell på en måned i Norge, i mars 2014 ble det registrert 1493 Model S.
 ??  ?? UTEN LEDNING: Toyota selger naermest utelukkend­e hybridbile­r, og de aller fleste er ikke ladbare. C-HR havnet på tiendeplas­s på modellstat­istikken.
UTEN LEDNING: Toyota selger naermest utelukkend­e hybridbile­r, og de aller fleste er ikke ladbare. C-HR havnet på tiendeplas­s på modellstat­istikken.
 ??  ?? 2018: I år lanseres det en rekke nye elbilmodel­ler, som Nissan Leaf, de kommer høyst sannsynlig til å gi elbilene en enda større markedsand­el.
2018: I år lanseres det en rekke nye elbilmodel­ler, som Nissan Leaf, de kommer høyst sannsynlig til å gi elbilene en enda større markedsand­el.
 ??  ?? ELEKTRISK: Etter et lite fall i markedsand­el i 2016 var elbilene tilbake i vekst i høyere hvis alle som var bestilt hadde kommet.
ELEKTRISK: Etter et lite fall i markedsand­el i 2016 var elbilene tilbake i vekst i høyere hvis alle som var bestilt hadde kommet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway