Varden

– Den siste av de store borte

Mange minnes den tidligere Ap-statsminis­teren Odvar Nordli, som døde tirsdag, 90 år gammel.

- ▶ OSLO

Nordli blir husket av mange som en oppriktig, åpen, nøktern og jordnaer mann.

– Jeg husker Nordli som en meget dyktig statsminis­ter som fikk et vanskelig oppdrag. Jeg kan vel ikke si at vi direkte samarbeide­t, siden vi var på hver vår side. Men forholdet var likevel preget av et så godt samarbeid som det kan vaere mellom opposisjon og regjering, sier tidligere statsminis­ter Kåre Willoch (H) til NTB.

Willoch ble statsminis­ter i Norge etter stortingsv­alget i 1981, samme høst som Nordli ved årets start overlot ledelsen av Ap-regjeringe­n til Gro Harlem Brundtland.

Den siste store

Statsminis­ter Erna Solberg (H), som er i Washington for å besøke USAs president Donald Trump, sørger over Nordlis bortgang.

- Det er med sorg jeg har mottatt meldingen om at tidligere statsminis­ter Odvar Nordli er død. Med ham er en sentral politiker fra etterkrigs­tiden gått bort, sier statsminis­ter Solberg i en pressemeld­ing.

– Jeg vil takke Nordli for innsats for land og folk gjennom et langt liv.

Aps stortingsr­epresentan­t Martin Kolberg snakket med Nordli bare et par dager før han døde.

– Når Odvar Nordli er død, er den siste av de store i Arbeiderpa­rtiets storhetsti­d gått bort, sier Kolberg til VG.

Sosiale medier

– Han var hedmarking­en og internasjo­nalisten som ble Norges statsminis­ter. En mann med vanlige meninger, og uvanlige evner har gått bort. Jeg vil savne den lune humoren, den menneskeli­ge varmen og det brennende engasjemen­tet, skriver NATO-generalsek­retaer Jens Stoltenber­g, som brukte Facebookfo­r å minnes den tidligere statsminis­teren.

Flere brukte Stoltenber­gs eksempel, og delte minner og sorg på sosiale medier.

– En bauta i norsk politikk er borte. Odvar Nordli, en av arbeiderbe­vegelsens pionerer og ledere, gikk bort i kveld. Etter seg etterlater han et samfunn og et land som i dag rangeres som et av verdens beste land å bo i. Takk for innsatsen kamerat, skriver nåvaerende AUFleder Mani Hussaini på Twitter.

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen takker også Nordli.

– Hvil i fred, Odvar Nordli. Norge og dagens generasjon­er har mye å takke deg for!, skriver Pedersen på Twitter.

Hadia Tajiks rådgiver, Snorre Wikstrøm, skriver at en av hans livs store politiske forbilder har gått bort.

– Hvil i fred, Odvar Nordli. Samfylking og ett av mitt livs store politiske forbilder. Abortlov og arbeidsmil­jølov er bare noen av de store sakene fra hans statsminis­terperiode, skriver Wikstrøm.

VM i Hamar

Nordli blir også husket utenfor politikken.

– Minnes Odvar Nordli med respekt og takknemlig­het for alle hyggelige timer sammen på skøyteløp. Satt sammen i arrangemen­tskomiteen for VM på Hamar i 1985, skriver tidligere idrettspre­sident Børre Rognlien.

– Odvar Nordli var en av de første politikern­e jeg kan huske fra tiden jeg begynte å skjønne hva politikk og statsminis­ter var for noe. Husker godt at han var interessan­t å høre på. Hvile nå. Takk for innsatsen! skriver TV 2s sportskomm­entator Christian Petter Paasche.

 ?? FOTO: PRIVAT / NTB SCANPIX ?? SISTE MØTET: Jens Stoltenber­g deler på sin Facebook-side det siste møtet han hadde med Odvar Nordli i august 2016 i Stange der han bodde.
FOTO: PRIVAT / NTB SCANPIX SISTE MØTET: Jens Stoltenber­g deler på sin Facebook-side det siste møtet han hadde med Odvar Nordli i august 2016 i Stange der han bodde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway