Varden

Bjørg Vik til minne

- Ordfører (Ap) Porsgrunn kommune

Det var med stor sorg vi i Porsgrunn mottok meldingen om Bjørg Viks død. Med dette har en markant person i Norges kulturliv gått bort. Bjørg Vik var en internasjo­nalt anerkjent forfatter, forkjemper for likeverd og for kvinners rettighete­r. Samtidig var hun en viktig aktør i lokalsamfu­nnet på ulike måter.

Det er sterke spor av Porsgrunn i hennes litteratur. Sammen med sin mann Hans Jørgen inviterte hun mange med seg, og hun var en foregangsk­vinne som inspirerte mange. Hun har skrevet den nydelige sangen «Porsgrunn Min By» tonesatt av Gunnar Rogne.

De som kjente henne godt beskriver henne som raus, morsom og elegant både i sitt arbeid og som person.

Hun skrev over 30 noveller, romaner og skuespill. Hennes litteratur er oversatt til mer enn 30 språk. Bjørg Vik har blitt innstilt til Nordisk råds litteratur­pris tre ganger, og hun har vunnet Kritikerpr­isen, Riksmålsfo­rbundets litteratur­pris, Aschehougp­risen, Cappelenpr­isen, Doblougpri­sen, Bokhandler­prisen og Amalie Skram-prisen. I 1987 fikk hun Telemark fylkes kulturpris, og i 1992 fikk hun Ibsenprise­n for skuespille­t «Reisen til Venezia».

I forbindels­e med Grunnlovsj­ubileet ble hennes artikkel «Er det sant at kvinner er undertrykt­e?» plukket ut som en av de ti viktigste tekstene i nasjonsbyg­gingen. Denne artikkelen ble i sin tid publisert i det feministis­ke bladet «Sirene» som hun var medstifter av i 1973.

De siste årene har Porsgrunn kommune hatt gleden av å samarbeide med Litteratur­garasjen om «Bjørg Vik-dagene», der «Bjørg Vik-prisen» deles ut.

Det er også nå satt opp en Bjørg Vik-utstilling på Porsgrunn bibliotek i forbindels­e med hennes bortgang.

Våre tanker går nå til hennes naermeste. Vi lyser fred over Bjørg Viks minne.

Robin Kåss,

 ??  ?? ANERKJENT FORFATTER: Bjørg Vik (1935-2018) gikk bort søndag.
ANERKJENT FORFATTER: Bjørg Vik (1935-2018) gikk bort søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway