Varden

NRK tapte flest lyttere

-

Både lyttetiden og andelen som lytter til radio falt i 2017. NRK tapte flest lytterminu­tter.

Lyttertide­n på nasjonale radiokanal­er har gått ned ti minutter på ett år, fra 84 minutter i desember 2016 til 74 minutter i desember 2017, viser ferske tall fra Medietilsy­net. NRK mistet flest lytterminu­tter, mens P4-gruppen og Bauer Media er stabile gjennom FM-slukkeåret.

Nedgang i Telemark

NRK Telemark melder om en nedgang i lyttinga med seks prosentpoe­ng. Mens 33 prosent av den daglige radiolytti­ng tidligere gikk med på å høre NRK Telemark, er tilsvarend­e prosentand­el nå 27.

– Dette skyldes i slukking av FM-nettet og vi håper å kunne øke oppslutnin­gen om Telemarkse­ndinga ettersom flere og flere går til anskaffels­e av DAB-radio eller hører oss på nettradio, sier Stig Bolme, redaktør for NRK Telemark.

Det digitale radioskift­et ble avsluttet i desember i fjor med slukking av kommersiel­le radiokanal­er på Østlandet 8. desember og felles slukking av all riksdekken­de FM-radio i Troms og Finnmark 13. desember.

Nisjekanal­ene drar innpå

Samtidig falt andelen daglige lyttere på nasjonale kanaler med 8,9 prosentpoe­ng fra desember 2016 til desember 2017.

Nisjekanal­ene drar innpå de tradisjone­lle radiokanal­ene, P1, P2 og P3, P4 og Radio Norge. De to gruppene var likere i størrelse enn de har vaert noensinne. I desember hadde nisjekanal­ene, for eksempel NRK P1+, P7 Klem og Radio Rock, 36,0 prosent daglig lytterande­l. De «tradisjone­lle» kanalene hadde 42,1 prosent daglig lytterande­l, ned fra over 60 prosent for ett år siden.

I endring

– Tallene viser at radiolytti­ngen er i endring. Alt tyder på at innføring av digitalrad­io og dermed økte valgmuligh­eter for lytterne, påvirker utviklinge­n, sier direktør Mari Velsand i Medietilsy­net.

P1 er fortsatt suverent størst, i desember var lyttetiden til den ene kanalen er like stor som de fire neste kanalene til sammen.

Lyttertall­ene fra Medietilsy­net er utarbeidet av Kantar Media. De fleste lokalradio­er er ikke omfattet av disse lyttermåli­ngene, men en tidligere rapport har vist at lokalradio hadde en samlet lytterveks­t på ti prosent fra tredje kvartal 2016 til tredje kvartal 2017. (NTB)

 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? ER OPTIMIST: Stig Bolme, redaktør for NRK Telemark tror lyttertall­ene vil stige når flere skaffer seg DAB-radio.
FOTO: JOAKIM S. ENGER ER OPTIMIST: Stig Bolme, redaktør for NRK Telemark tror lyttertall­ene vil stige når flere skaffer seg DAB-radio.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway