Varden

Skal det vaere en bygård?

Ruinene av bygården skulle vaert kastet for flere år siden, men finnes fortsatt i en låve på Venstøp.

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

– Hvis noen vil ha den kan de få den. Den ligger der bare fordi vi ikke har fått gjort noe annet med den, sier ansvarlig for bygningsve­rnet ved Telemark Museum, Thor Olav Holte.

Det dreier seg om den aerverdige Cappelengå­rden, eller «Sangernes hus», som den ble kalt. Gården måtte vike plassen i Skien sentrum da Ibsenhuset skulle bygges, og ble plukket ned bit for bit i 1970.

Fortsatt på lager

Tømmeret har vaert lagret utendørs og har gått tapt, men inne i en låve ligger alle de bygningsme­ssige detaljene intakt. Alle deler er merket, og det finnes tegninger av bygget.

Da Varden besøkte låven den ligger lagret i for snart tre år siden fant vi all kledning, ut- og innvendig, dører, vinduer, listverk og andre bygningsme­ssige detaljer slik de ble plukket ned for 47 år siden.

– Det ligger der fortsatt, sier Holte.

Telemark Museum hadde tatt vare på det gamle bygget i 45 år da det ble vedtatt i 2015 at gården skulle kastes.

Museet hadde ikke kapasitet til å ta vare på den, den måtte vike plassen for 125 andre bygg museet prioritert­e å verne. Bygården lå der kostet penger for lagerplass uten noen framtid.

Først ble Cappelengå­rden lagret på Frogner hovedgård, med alt tømmeret lagret utendørs. Senere ble det flyttet til Flittig, der resten av tømmeret ble lagret under presenning.

Skulle gjenoppfør­es

– Nå er alt tømmeret borte. Det er bare det utvendige igjen, sier tidligere leder for bygningsve­rnet ved Telemark Museum, Thorbjørn Løberg.

Da Cappelengå­rden ble plukket ned og lagret var tanken at den kanskje kunne gjenoppfør­es på et annet sted senere. Det skjedde aldri, og museet klarte heller ikke denne gangen å få gitt bort det som er igjen av bygården.

– Det har vaert et par interessen­ter og sett på den, men det ble for stort, sier Løberg.

Gården overlevde bybrannen, måtte vike for Ibsenhuset, men skulle gjenreises. Planen da Cappelengå­rden ble vernet var å gjenreise den i Folkeparke­n i akse med hovedbygni­ngen på Brekke. Gården ble tatt vare på fordi den ble regnet som en typisk, intakt og staselig representa­nt for empirestil­en.

Cappelengå­rden ble reist av byfogd Nicolai Benjamin Cappelen i 1833. Huset ble trolig oppført av byggmester Ole Nielsen, etter tegninger av arkitekt Hother Bøttger, som også tegnet Norges Bank i Skien.

Kjente beboere

Flere kjente personer i Skien har bodd her etter Cappelen: tollinspek­tør Herman Steenstrup, oberstløin­tnant Blichfeldt, residerend­e kapellan Johan Willoch Erichsen, og kjøpmann Paulus Hoell.

Etter Cappelen-familien var stadsingen­iør Richard Arnold og kjøpmann Hoell eierne.

Da bybrannen hadde herjet ferdig Skien i 1886 sto Cappelengå­rden ganske alene igjen i brannruine­ne.

Byggherren­s navn måtte vike da Skien Mandsangfo­rening tok over bygården, og huset ble kjent som «Sangernes Hus».

Bergingen av huset ble igangsatt i hui og hast høsten og vinteren 1970, fordi byggingen av Ibsenhuset skulle begynte våren etter. Museet fikk rivingsbel­øpet og satte i gang rivingen på utradisjon­elt vis.

For å få nok mannskaper fikk museet benytte innsatte i Skien fengsel som arbeidskra­ft. Først fyllekjøre­re, men etter hvert måtte fengselsbe­styreren stille alle fangene til disposisjo­n for å få revet huset i tide.

 ?? FOTO: TELEMARKS MUSEUMS FOTOARKIV ?? GÅRDEN: Slik så den ut, Cappelengå­rden i Skien, da den lå der Ibsenhuset nå ligger.
FOTO: TELEMARKS MUSEUMS FOTOARKIV GÅRDEN: Slik så den ut, Cappelengå­rden i Skien, da den lå der Ibsenhuset nå ligger.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? VAER SÅ GOD: Torbjørn Løberg med restene av den gamle Cappelen-gården.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN VAER SÅ GOD: Torbjørn Løberg med restene av den gamle Cappelen-gården.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? INTAKT: Vinduer og dører, alle bygningsme­ssige detaljerer intakt og merket.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN INTAKT: Vinduer og dører, alle bygningsme­ssige detaljerer intakt og merket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway